Actele cu caracter rasist petrecute la derby-ul Steaua - Rapid, scor 1-0, au provocat o reactie dura din partea UEFA.

Presedintele forului european, Michel Platini, i-a trimis o scrisoare oficiala presedintelui FRF, Mircea Sandu, prin care isi exprima ingrijoarea fata de evenimentele petrecute la meci.

UEFA cere Federatiei Romane de Fotbal sa ia masuri urgente de combatere a rasismului pe stadioane, in caz contrar UEFA fiind "fortata sa ia cele mai severe masuri impotriva cluburilor romanesti".

Redam integral scrisoarea publicata vineri pe site-ul FRF, datata cu 3 octombrie.

Draga domnule Sandu,

Dupa cum stiti, lunea trecuta (24 septembrie), peste 30.000 de spectatori prezenti pe Arena Nationala din Bucuresti, au urmarit, alaturi de milioane de telespectatori, meciul dintre FC Steaua Bucuresti si FC Rapid Bucuresti, din cadrul primei Ligi romane.

Am fost informati cu privire la serioase incidente de sorginte rasista, care au avut loc in timpul jocului, multe dintre ele prin intermediul bannerelor si scandarilor care se refereau in cel mai inuman mod la comunitatile Roma.

Am inteles ca actele rasiste au inclus urmatoarele:

1. Scandari care exprimau ura impotriva tiganilor;

2. Un banner vizibil expus si de dimensiuni considerabile, pe care se putea citi "Respect Eugen Grigore" (am fost informati de oameni de incredere ca Eugen Grigore a fost condamnat, ca ucigas a 24 de Roma, in 1970);

3. Actiuni provocatoare din partea unor persoane apropiate clubului Steaua inaintea meciului si dupa incheierea acestuia, incluzandu-l pe Gigi Becali, care si-a exprimat increderea in propria-i echipa prin asocierea adversarului cu Roma, folosind sintagma "s-au inecat inainte de a ajunge la mal". Stim ca alti oficiali au fost vazuti luand parte la acest comportament abuziv, atat in momentul cand se aflau pe terenul de joc si langa el, cat si dupa incheierea partidei.

Reiese ca, in ultimii ani, multe meciuri dintre cele doua echipe au fost marcate de incidente rasiste, numai ca interactiunea pe care am observat-o se afla dincolo de orice rivalitate rezonabila din sportul nostru. Pericolele unor asemenea acte sunt multiple. Tara dumneavoastra va dori sa evite deteriorarea reputatiei sale, care ar putea reiesi din imaginea Romaniei ca nefacand parte din comunitatea fotbalului european, si din faptul ca UEFA ar fi fortata sa ia cele mai severe masuri impotriva cluburilor romanesti daca acestea vor etala asemenea practici in competitiile noastre.

Citeste si:
Fost consilier local bătut de ultrașii Stelei într-un magazin
Fost consilier local bătut de...

Fotbalul european este constient de pozitia UEFA si a mea personala fata de rasismul in fotbal. Partenerii nostri in lupta impotriva discriminarii, reteaua FARE, ne-au informat in legatura cu actiunea pozitiva pe care deja ati intreprins-o deja in aceasta privinta. Noi sprijinim acest demers si va solicitam sa dezvoltati identificarea solutiilor de combatere a acestei probleme.

Sper ca toate cluburile si Liga Profesionista Romana va vor urma exemplul si ca vor privi aceste probleme ca fiind urgente.

Al dumneavoastra sincer,

Michel Platini
Presedintele UEFA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.