Una din cele mai bune gimnaste din lume, Nadia Comaneci, implineste astazi varsta de 50 de ani.

Gimnasta romana este prima din lume care a luat nota 10 la un concurs olimpic de gimnastica, in 1976, la Montreal. Ea este primul sportiv roman care a fost inclus in memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Nadia s-a nascut la Onesti, iar parintii ei i-au dat numele dupa “Nadejda”(“Speranta”), eroina unui film.

Ea a concurat pentru prima data in Romania, la nivel national, ca membra a echipei orasului sau. A fost antrenata apoi de Bela si Marta Karolyi, iar la varsta de 13 ani, a castigat trei medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene din 1975, din Norvegia. In acel an, Nadia a fost numita “Atleta Anului in Romania” de agentia de stiri Associated Press.

Anul 1976 a fost anul care a consacrat-o pe gimnasta. Ea a participat la Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal, si nu numai ca a devenit prima gimnasta din lume care a obtinut scorul perfect (de 7 ori nota 10), dar a si castigat trei medalii de aur (la individual compus, barne si paralele), o medalie de argint si una de bronz. Acasa, ea a primit distinctia de “Erou al Muncii Socialiste”, fiind astfel cea mai tanara romanca distinsa cu acest titlu.

In 1977, ea si-a aparat titlul European, dar echipa Romaniei a iesit din competitie la finale. In 1978, la Campionatele Mondiale, a iesit de locul 4.

In 1979, la Campionatele Mondiale, ea a castigat al treilea titlu suprem, castigand titlul la barna cu 9.95, in ciuda problemelor de sanatate pe care le avea.

In 1980, ea a participat la Jocurile Olimpice de la Moscova, unde si-a pastrat titlul la barna si a castigat o noua medalie de aur si una de argint.

Ea s-a retras dupa aceste Jocuri. In 1984 si 1989 ea a fost membra a Federatiei Romane de Gimnastica. In 1989 ea a trecut illegal granita romano-maghiara, si a cerut azil politic guvernului Statelor Unite.

In 1996, Nadia s-a casatorit cu logodnicul ei, gimnastul american Bart Conner. Ea si sotul sau sunt proprietarii Academiei de Gimnastica Bart Conner, Perfect 10 Company, ai catorva magazine de echipamente sportive, si editorii Magazinului de Gimnastica Internationala.

Citeste si:
Retrospectivă 2021. Carmencita Constantin: Marian Drăgulescu și...
Retrospectivă 2021....

In 1999, ea a devenit primul sportiv invitat sa vorbeasca la Natiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul International al Voluntariatului.

Nadia si-a lansat prima carte in 2003, Scrisori catre o tanara gimnasta.

In 2007, a fost distinsa de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman cu titlul de cea mai buna sportiv a secolului XX, si a primit de doua ori Ordinul Olimpic din parte Comitetului International Olimpic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.