Iranul a trimis un protest la Comitetul International Olimpic (CIO) apreciind ca logoul oficial al Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, este "rasist", demers pe care Comitetul de Organizare l-a considerat drept "surprinzator", informeaza AFP.

Teheranul sustine ca in logo se poate citi cuvantul "Zion" (Sion, in engleza).

Acest logo multicolor, deja extrem de controversat din diverse motive inca de la dezvaluirea lui in 2007, prezinta cifrele "2012" intr-un mod stilizat, care ar putea permite citirea ca litere Z, I, O si N, conform Comitetului Olimpic Iranian, citeaza MEDIAFAX.

"Utilizarea cuvantului Zion pentru elaborarea logoului JO-2012 este un act revoltator. Din nefericire, vedem ca viitoare editie a JO se confrunta cu o grava provocare din cauza spiritului rasist al unora", a afirmat presedintele Comitetului Olimpic Iranian, Mohammad Aliabadi, intr-o scrisoare trimisa presedintelui CIO, Jacques Rogge.

"Daca CIO nu ia masuri pentru rezolvarea acestei probleme, aceasta ar putea afecta participarea la JO a mai multor tari, intre care si Iranul, care insista pe un anumit numar de principii si valori"
, sustine Aliabadi in scrisoarea pentru Rogge.

"Logoul Londra-2012 reprezinta anul 2012 si nimic altceva. Acesta a fost dezvaluit in 2007 dupa teste si consultari si credem ca este surprinzatoare plangerea pe care Iranul o face acum", a declarat un purtator de cuvant al Comitetului de Organizare.

Logoul JO de la Londra a suscitat numeroase critici, in special din cauza costului mare, de circa 400.000 de lire sterline.
Organizatorii au afirmat insa ca este "modern si curajos", fiind pe placul tinerilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.