Procurorii au inchis cazul de marturie mincinoasa a fotbalistilor Mirel Radoi si Petre Marin, separat din dosarul finantatorului Stelei, George Becali, in motivarea rezolutiei de scoatere de sub urmarire penala precizandu-se ca un martor nu este obligat sa dea declaratii prin care s-ar autoinculpa.

Procurorii de la Parchetul Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti au decis scoaterea de sub urmarire penala a fotbalistilor Mirel Radoi si Petre Marin, dupa ce fata de acestia, initial, se incepuse urmarirea penala pentru infractiunea de marturie mincinoasa, potrivit rezolutiei, obtinuta, luni, de catre agentia MEDIAFAX.

In 6 mai 2009, Parchetul incepuse urmarirea penala a celor doi fotbalisti intr-un dosar remis de catre de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), fiind disjuns din dosarul Valiza, in care finantatorul Stelei, George Becali, a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie.

La momentul trimiterii in judecata a finantatorului Stelei, procurorul anticoruptie care a instrumentat initia cauza a disjuns (separat-n.r.) dosarul cu privire la cei doi fotbalisti, suspectandu-i pe acestia ca au dat decalaratii mincinoase la DNA.

Odata ajuns la Parchetul Judecatoriei Sectroului 1, procurorii au reluat cercetarile si au dispus, in prima faza, inceperea urmaririi penale. Ulterior, procurorul ierarhic care a verificat solutia a decis ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii si a decis scoatere de sub urmarire penala (SUP), invocand, in motivarea solutiei sale, articole ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO).


Potrivit actului citat, DNA i-a suspectat pe cei doi fotbalisti ca au dat declaratii mincinoase in dosarul Valiza, in legatura cu oferte facute de George Becali catre judecatorii echipei Universitatea Cluj.

"In dosarul Valiza, invinuitul Mirel Matei Radoi si invinuitul Petre Marin au fost chemati in calitate de martori sa declare tot ce stiu cu privire la faptele ce fac obiectul cauzei. Pe parcursul derularii anchetei, din probele administrate in cauza, a rezultat calitatea de faptuitori a celor doi - cu privire la care, prin rechizitoriu (din dosarul Valiza - n.r.) s-a dispus neinceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la dare de mita in temeiul articolului 10, litera d, intrucat «din datele de ancheta nu se poate trage concluzia ca acesti doi faptuitori au actionat cu intentie, conform articolului 19, alineatul 1, literele a si b, din Codul penal si nu au prevazut periculozitatea comportamentului finantatorului clubului Steaua Bucuresti, incercand doar sa comunice mesajele acestuia catre clubul universitar»", se arata in rezolutia procurorilor de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Citeste si:
Martor in dosarul Valiza: Becali i-a oferit bani lui Goga
Martor in dosarul Valiza:...

Procurorii mai noteaza ca "s-a dispus disjungerea si declinarea cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti, pentru efectuarea de cercetari fata de Radoi si Marin sub aspectul savarsirii infractiunilor de marturie mincinoasa, constand in aceea ca, atunci cand au fost audiati, in calitate de martori, au facut afirmatii mincinoase cu privire la aspecte esentiale in cauza".

Aceasta unitate are competenta de a cerceta infractiunea de care au fost acuzati cei doi.

DNA sustinea ca Radoi si Marin au fost audiati in calitate de martori si sub prestare de juramant, au facut afirmatii mincinoase in legatura cu aspectele esentiale, declarand ca nu cunosc absolut nimic in legatura cu oferta financiara facuta de George Becali unor jucatori de la Universitatea Cluj.

Martorul Matei Mirel Radoi - nota DNA la acea vreme in referatul care insotea dosarul transmis la Parchetul Sectorul 1, "a afirmat ca nu a avut discutii cu invinuitul George Becali despre posibila oferta financiara facuta catre jucatorii de fotbal de la Universitatea Cluj".

Citeste si:
Mirel Rădoi, despre meciul Anglia - România. Ce l-a demoralizat...
Mirel Rădoi, despre meciul...

"Caracterul mincinos al afirmatiilor acestuia este confirmat prin continutul celor doua dialoguri telefonice pe care le-a purtat in 5 mai 2008 si 6 mai 2008, in cadrul carora a relatat, in amanunt, ca a luat legatura cu fotbalistii de la Universitatea Cluj, comunicandu-le ca vor primi sume consistente de bani in situatia unui rezultat favorabil clubului Steaua Bucuresti. Aceste doua convorbiri telefonice se coroboreaza in totalitate cu declaratia martorului Claudiu Raducanu la care s-a facut referire anterior".

Despre Marin, arata DNA in nota de transmitere a dosarului, "fiind audiat in calitate de martor a dat o declaratie mincinoasa, sustinand in contradictie cu dialogul telefonic din 6 mai 2008, ora 12.46, ca niciodata nu a discutat cu fotbalistul Gigi Coman de la Universitatea Cluj si nici cu finantatorul Becali despre vreo oferta financiara in legatura cu meciul de fotbal din ultima etapa".

Citeste si:
Mirel Rădoi, declarații după ce România a pierdut din nou
Selecționerul Mirel Rădoi: Se...

Dosarul "Valiza": Banii lui Becali raman sub sechestru


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.