Orasul brazilian Rio de Janeiro a fost ales vineri, la Congresul CIO de la Copenhaga, sa fie gazda Jocurilor Olimpice de vara din 2016, obtinand aceasta nominalizare in detrimentul oraselor Madrid, Chicago si Tokyo.
Dupa turul I de voturi, orasul american Chicago a fost eliminat, in timp ce dupa mansa secunda a iesit din competitie Tokyo, in finala ramanand doar Rio de Janeiro si Madrid. Aceasta va fi prima editie a Jocurilor Olimpice organizata in America de Sud, potrivit NewsIn.

Rio de Janeiro a fost ales sa candideze pe 1 septembrie 2006 in detrimentul orasului Sao Paolo. Aceasta este cea de-a cincea incercare a orasului Rio de a organiza o editie a Jocurilor Olimpice, dupa ce a mai candidat in 1936, 1940, 2004 si 2012.

Pentru ca Rio a fost ales oras gazda, Jocurile Olimpice din 2016 ar avea loc in perioada 5-21 august.

Planul autoritatilor din Rio include patru zone, care au caracteristici social-economice total diferite:
  • Barra, inima JO, care este o zona aflata in dezvoltare, are nevoie de investitii la nivel de infrastructura si confort, constructia satului olimpic, satului pentru presa si a unor arene;
  • Copacabana, o zona care atrage multi turisti, care va fi gazda sporturilor outdoor si va avea nevoie de edificii temporare;
  • Maracana, cea mai populata din zone, care are stadionul destinat atletismului si arena Maracana, care va gazdui ceremoniile de deschidere si inchidere;
  • Deodoro, zona cu cei mai multi tineri, nu are infrastructura necesara, iar in cazul constructiei unor arene, ar aduce multe oportunitati sociale.
La nivel de constructii, Rio trebuie sa ridice noua edificii permanente si doua temporare. Rio este orasul care are nevoie de cele mai multe investitii, 2,860 de miliarde de dolari, conform calculelor facute de CIO.

Pentru a sustine Rio de Janeiro, la Copenhaga a fost prezent legendarul Pele, alaturi de Gustavo Kuerten, dar si de presedintele statului, Luiz Inacio Lula da Silva.

Initial, au fost depuse 21 de cereri de candidatura, fiind aprobate doar sapte - Chicago, Madrid, Rio de Janeiro, Tokyo, Baku, Praga si Doha. In finala au ramas doar patru orase, dupa ce Doha, chiar daca a avut un punctaj mai mare decat Rio, nu s-a calificat, deoarece isi propusese sa organizeze aceasta editie a Jocurilor Olimpice in luna octombrie, in afara calendarului CIO, iar Praga si Baku nu au primit punctajul necesar.

Obama nu poate face minuni: Orasul Chicago a fost invins in competitia pentru JO


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.