Sport 30 Iunie 2009 14:53
Fostul international roman Gheorghe Popescu a declarat, luni, ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea, asa cum presa a dezvaluit, si ca a semnat o singura nota, inaintea meciului cu AS Monaco din toamna anului 1985, prin care asigura ca va apara interesul national
"Singura oara cand am avut contact cu Securitatea a fost inaintea meciului din deplasare AS Monaco (n.r. s-a disputat pe 2 octombrie 1985) si cei de acolo mi-au pus sa am grija ca vom fi contactati de romani care traiesc acolo pentru a ne propune sa nu ne mai intoarcem in tara. M-au spus sa semneze o nota prin care voi apara interesul national. Dar nici vorba sa fi colaborat cu Securitatea. Si acum daca mi-ar spune sa semnez ceva in interes national, as face-o imediat, dar nu sunt securist", a declarat Popescu, citat de NewsIn.

Acesta sustine ca scrisul din notele informative publicate seamana izbitor cu al sau si este convins ca cel care le-a redactat era un ofiter de securitate care il urmarea in permanenta: "Ma frapeaza faptul ca intr-una dintre note scrisul seamna mult cu al meu din acea perioada. Doar litera j nu seamna, in rest e aproape identic. Bag mana in foc ca nu am scris eu, altfel imi aduceam aminte. Nu a fost doar o nota, ci mult mai multe, era imposibil sa uit. Unul dintre securistii care se ocupau de echipa ma urmarea in permanenta, ma astepta in fata casei, dar de fiecare data il ocoleam. Probabil din cauza asta, ca sa isi justifice activitatea, a scris acele note informative. Dosarul este fabricat, probabil neavand note de la mine, le scriau ei. Dupa 1989, nici nu l-am mai vazut pe acel om pe care il uram".

Gica Popescu spune ca in urmatoarea perioada va face toate demersurile pentru a-si dovedi nevinovatia. "Am muncit enorm pentru imaginea mea, chiar daca am facut si greseli pe care mi le asum. Dar nu am fost niciodata colaborator sau informator al Securitatii. O sa demontez acest lucruri chiar daca raul s-a facut, dar incepand de marti voi incepe toate procedurile pentru a demonstra ca nu am nicio legatura. Sunt convins ca e o chestie livrata, nu am nicio treaba cu Securitatea", a adaugat actualul om de afaceri.

Fostul fundas al Barcelonei este extrem de dezamagit de aceste acuze si afirma ca nu a mai avut o stare psihica atat de proasta de la eliminarea nationalei in sferturile CM 1994, lasand sa se inteleaga ca in spatele acestor materiale s-ar afla oameni importanti din lumea fotbalului. "Cineva are interesul sa imi strice imaginea, ma mira mult ca aceasta bomba de presa a aparut in doua cotidiene in acelasi timp. E o minciuna livrata de cineva. O stare ca cea de azi nu am mai avut-o de la meciul cu Suedia din 1994, cand am pierdut. Nu m-am mai simtit atat de mahnit si suparat. Nu vreau sa ma gandesc la Mircea Sandu, dar nu cred in coincidente", a afirmat acesta.

In urma declansarii acestui scandal, Popescu a anuntat ca sunt sanse mari sa candideze anul viitor la alegerile pentru sefia FRF chiar daca sunt persoane care incearca sa il impiedice: "Chiar daca pana acum nu stiam daca voi candida sau nu, acum s-au intors lucrurile, ma gandesc foarte serios sa o fac. Am constiinta impacata, nu sunt vinovat cu nimic. Cineva face tot posibilul pentru a-mi strica imaginea. Nu vreau sa spun ca in spatele acestor subiecte ar fi FRF, dar am mai spus ca nu cred in coincidente".

Cu 115 selectii in echipa nationala, fostul fundas spune ca nici nu stie cum sa se comporte fata de persoanele care ar fi aparut in notele sale informative. "Mi-e rusine sa dau ochii cu Emil Sandoi, e oribil ce s-a intamplat. E prietenul meu, ce sa fac, sa il sun? Cine se scuza, se acuza. Cum m-a sunat el alta data, ma poate suns si acum, cred ca s-a uitat la tv pentru a vedea ce s-a intamplat", a mai declarat Popescu, adaugand ca are informatii conform carora vor mai aparea nume noi din lumea fotbalului care ar fi colaborat cu Securitatea.


Popescu nu a fost verificat de CNSAS, insa informatiile din presa sunt bazate pe documente din arhiva


Solicitati de NewsIn sa comenteze informatiile din presa despre colaborarea cu Popescu, mai multi membri in Colegiu au precizat ca fostul fotbalist nu a fost niciodata verificat de CNSAS, nici pe legea noua, nici pe cea veche, declarata neconstitutionala pentru ca acesta din urma nu a ocupat nicio functie publica. "Dl. Popescu n-a facut obiectul vreunei note de constatare a CNSAS. Nu-mi amintesc ca, de cand am fost eu membru in Colegiu, CNSAS sa-l verifice, sa-i trimita cazul la tribunal", a declarat un oficial din institutie.

Pe de alta parte, aceleasi surse au precizat ca informatiile aparute in presa despre fostul jucator sunt reale si ca au fost obtinute de doi cercetatori acreditati, care au cautat informatii in arhiva despre Gica Popescu si ulterior au publicat in presa rezultatele investigatiei lor. Mai mult, sursele citate sustin ca, in cursul acestei zile, Popescu s-a deplasat la CNSAS, unde a cerut date despre dosar si a primit copii de pe documentele respective.


Cotidienele Adevarul si Gazeta Sporturilor au dezvaluit in editiile de luni, pe baza dosarelor CNSAS, informatia ca fostul mare international roman Gheorghe Popescu ar fi colaborat cu Securitatea in perioada 1986-1989 sub numele de cod "Petrescu", semnand un total de cinci note informative.

Ionut Lupescu: Dosarul lui Gica Popescu 'a fost fabricat'


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.