Social 7 August 2008 15:34
Disparitiile de Copii au devenit o realitate ingrijoratoare in Romania. Statisticile Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, Focus arata varfuri ale disparitiilor de copii mai ales in perioada verii.

Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS, Microsoft Romania si Inspectoratul General al Politiei Romane desfasoara, pentru al treilea an consecutiv campania de prevenire a dispariției minorilor si de educare pentru cresterea sigurantei online, sub titlul "Siguranta copiilor depinde mai ales de tine".

FOCUS atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta internetul pentru copii, de aceea a demarat o campanie de informare a parintilor care se desfasoara timp de o luna pe litoralul Marii Negre. Ca si anul trecut, campania va consta in distribuirea unui ghid sub forma de evantai, parintilor, tutorilor, bunicilor. Cele doua componente ale ghidului - sunt: prevenirea disparitiilor de copii si siguranta copiilor pe internet.

Intr-un articol recent, 9am.ro semnala de asemenea pericolul pe care il poate reprezenta internetul pentru copii. Internetul, in special site-urile gen Craigslist, Facebook, hi5, MySpace, au facilitat abuzul adultilor asupra copiilor, si asta fara a fi foarte usor detectati de catre autoritatile legale.

Ar trebui tras un semnal de alarma, pentru ca niciun copil nu si-ar dori o asemenea viata. O femeie adulta poate sa decida daca vrea sa-si vanda trupul sau nu. Un copil nici nu este constient de tot ce se intampla cu el, daramite sa faca sex pentru bani.

Focus pune la dispozitia parintilor cateva sfaturi pentru a-i ajuta sa isi protejeze copii care utilizeaza Internetul:

  • 1. Discutati cu copii despre internet, despre beneficii si pericole in lumea virtuala;
  • 2. Folositi internetul impreuna cu copii, cautati impreuna lucruri care sa-i intereseze;
  • 3. Tineti computerul intr-o camera unde il poate folosi intreaga familie;
  • 4. Aratati-va interesul pentru activitatea copiilor Dvs. si a prietenilor lor atat online cat si offline;
  • 5. Stabiliti cu copiii cand si in ce conditii sa foloseasca internetul;
  • 6. Invatati impreuna mai multe despre folosirea computerului;
  • 7. Invatati copii sa nu dea niciodata date personale sau poze celor cu care corespondeaza pe internet;
  • 8. Controlati activitatea online a copiilor astfel incat sa limitati cat mai mult accesul la continuturi nocive sau periculoase pentru ei;
  • 9. Invatati copii sa nu stabileasca, fara acceptul Dvs. intalniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet; Atrageti atentia copiilor sa nu spuna nimanui nicio parola in afara parintilor;

„ Anul trecut, in vara, Centrul Focus a inregistrat si monitorizat peste 180 cazuri de disparitie a copiilor”, a declarat Patrick Danilevici, Director de Comunicare al Centrului Roman pentru Copii Disparuți și Exploatați Sexual – FOCUS.

Recomandarea pe care o facem parintilor in cazul in care copilul dispare sau fuge de acasa este sa sune IMEDIAT la Centrul FOCUS la Telverde 0800-822-116 sau la 112 Politie si sa comunice toate datele copilului in cauza. Este de dorit ca parintii sa aiba o fotografie cat mai recenta a copilului usurand astfel munca noastra, a politiei si marind astfel sansele de identificare a copilului disparut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.