Social 6 August 2008 03:26
Ministerul Apararii intentioneaza sa inlocuiasca, de la inceputul anului viitor, vechile TAB-uri folosite in Afganistan cu transportoare PIRANHA, aflate in prezent in faza de testare, a declarat, pentru NewsIn, secretarul de stat din Map, Georgeta Ionescu.

"Tehnica de lupta va fi imbunatatita rapid, avand in vedere ca Ministerul Apararii acorda o atentie deosebita celor sase programe majore de investitii pentru toate categoriile de forte. In ceea ce priveste Fortele Terestre, care sunt angajate cu trupe in teatrele de operatii, prioritatea pe care o urmarim este achizitia de transportoare blindate si de autovehicule de teren cu grad ridicat de protectie. O parte dintre transportoarele amfibii aflate in prezent in dotarea trupelor din Afganistan va fi inlocuita treptat cu transportoare PIRANHA, cel mai probabil la inceputul anului viitor", a spus Ionescu, dupa vizita de lucru pe care a avut-o la militarii romani dislocati in Afganistan, saptamana trecuta.

In ceea ce priveste conditiile de trai pentru militarii dislocati in teatrele de operatiuni, Georgeta Ionescu a precizat ca Executivul a reusit sa adopte proiectul de marire a diurnelor iar, in paralel, Map-ul cauta resurse pentru imbunatatirea facilitatilor din bazele militare. "Discutiile au fost libere si chiar i-am incurajat sa-si spuna problemele. In urma ultimelor decizii ale guvernului diurnele au fost marite, iar conditiile de hranire sunt bune. Sigur, se mai pot face imbunatattiri in ceea ce priveste conditiile de cazare si echipament si vom gasi resurse in acest sens. Ar trebui construite noi facilitati de cazare in baza Lagman, unde oricum conditiile sunt bune. Probleme sunt la Massoud, unde facilitatile sunt de nivel mediu, dar ne propunem ca pe viitor sa reusim o imbunatatire a facilitatilor si in aceasta baza", a declarat Ionescu.

De asemenea, oficialul Map a spus ca militarii isi doresc sa prinda mai multe posturi de televiziune romanesti. "Din pacate, militarii romani nu prea au timp de divertisment si nici de muzica pentru ca sunt in misiuni mai tot timpul. Dar ce pot sa va spun ca si-ar dori sa aiba acces la mai multe posturi de televiziune romanesti, pentru a se informa despre tot ce este acasa. Pot sa va spun ca au fost foarte interesati de ce s-a intamplat in tara in timpul inundatiilor, de exemplu. De aceea, fac un apel la televiziunile private pentru a realiza conexiunile necesare, astfel incat in teatru sa fie receptionate mai multe posturi romanesti", a afirmat secretarul de stat.

Desi facilitatile de care dispun sunt inferioare celor apartinand americanilor, secretarul de stat considera ca militarii romani "nu au niciun motiv sa se simta inferiori". "Sunt militari foarte buni, desi sunt foarte tineri, media de varsta fiind de 27 de ani, sunt bine pregatiti si foarte angajati. Am avut aprecieri deosebite din partea reprezentantilor armatelor aliate fata de modul exemplar in care militarii din teatre isi indeplinesc misiunile. Armata Romana s-a dovedit apta sa indeplineasca la cel mai ridicat nivel aceasta misiune, iar Romania trebuie sa fie mindra de faptul ca a reusit sa trimita acesti militari intr-o zona atat de indepartata si intr-un mediu atat de ostil si dificil", a afirmat secretarul de stat.

In luna iunie, cotidianul "Ziua" a publicat concluziile raportul unei echipe de experti care a participat la receptia primului lot de transportoare elvetiene din cele 600 de transportoare blindate PIRANHA, ce ar urma sa inlocuiasca, pana in 2025, toate TAB-urile.

Potrivit acestui document, specialistii au inregistrat depasiri ale nivelul de radiatii admis la cablajul turelei. O alta problema grava, sustine publicatia, a fost constatata la sistemul de ochire si precizia loviturilor. In perioada de receptie a blindatelor, specialistii au constatat si anomalii la trapa mecanicului conductor care, daca este deschisa complet, nu permite rotirea completa a turelei. O alta disfunctionalitate ar fi fost sesizata in momentul executarii tragerilor de precizie.

La momentul respectiv, ministrul apararii, Teodor Melescanu, a declarat, pentru NewsIn, ca Romania va incheia un act aditional, care prevede remedierea problemelor tehnice aparute la cele 31 de transportoare blindate de tip Piranha livrate prin contract armatei de o companie elvetiana.

Opt soldati romani au murit in Afganistan incepand din 2005, de cand Romania participa la misiunea internationala din aceasta tara, iar alti 24 de militari romani au fost raniti.

Presa a acuzat ca TAB-urile folosite de militarii romani nu le ofera acestora protectia maxima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.