"Seismul de marti, din China, a avut 6,85 grade pe scara Richter, insa nu este o problema pentru noi, iar asta pentru ca energia se descarca, din fericire, in acea parte a lumii", a spus Marmureanu.

Potrivit directorului Institutului de Fizica Pamantului, chiar daca, in Romania, nu se pune problema unui cutremur important, de magnitudine mare, in urmatorii patru ani, nu inseamna ca, dupa 2012, se va produce un seism catastrofal.

Expertii seismologi sustin ca, in Romania, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care exista informatii s-au produs in anii 1908, 1940 si 1977.

La cutremurul din 1977, cu magnitudinea de 7,2, s-au inregistrat peste 1.500 de victime, majoritatea in Capitala.

Potrivit unei afirmatii a geofizicianului Charles Richter (cel care da numele scarii de magnitudine - n.r.), trimisa specialistilor romani si citata de National Geografic, Capitala Romaniei este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure.

"Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India", a spus Richter.