Social 4 August 2008 02:34
Mai multi reprezentanti ai societatii civile, printre care Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismaneanu si Sorin Iliesiu, critica, intr-o scrisoare deschisa, propunerile Primariei Capitalei privind amplasamentele pentru Piata Monica Lovinescu si Piata Virgil Ierunca.

In scrisoarea semnata de reprezentantii societatii civile se arata ca propunerea Primariei Capitalei, de a da numele unor personalitati care au facut atat de mult pentru Romania precum Monica Lovinescu si Virgil Ierunca unor intersectii din Bucuresti, este "batjocoritoare" si reprezinta un "gest superficial, menit sa arunce ruptura cu comunismul si recunoasterea meritelor lor nepieritoare in lupta anti-totalitara, in registrul derizoriului".

In schimb, reprezentantii societatii civile cer primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, si autoritatilor municipale, ca "bulevardul Primaverii sa primeasca numele Monicai Lovinescu, strada Herastrau sa il primeasca pe acela al lui Virgil Ierunca, iar la intersectia celor doua artere sa fie inaltat un monument dedicat Luptei si Rezistentei Spiritului in fata tiraniei comuniste. Astfel denumite, Bulevardul 'Monica Lovinescu' si Strada 'Virgil Ierunca' vor comunica direct cu Bulevardul 'Mircea Eliade', creand un perimetru al memoriei si al demnitatii", se arata in scrisoarea deschisa.

Semnatarii documentului considera ca posibilitatea ca doua intersectii sa aiba numele Monicai Lovinescu si al lui Virgil Ierunca este "revoltatoare", iar "invocarea dificultatilor in schimbarea actelor de identitate si argumentul riscului ca cetatenii ar putea da primaria in judecata" este "absolut rusinoasa", se precizeaza in scrisoare.

Vineri, 2 august, Primaria Capitalei a transmis Comisiei pentru atribuirea de nume de artera, din cadrul Prefecturii Muncipiului Bucuresti, propunerea de a numi intersectia Bd. Kiseleff - Str. Arh. Ion Mincu - Piata Monica Lovinescu si Bd. Kiseleff - Str. Monetariei - Piata Virgil Ierunca.

Propunerea inaintata de PMB Comisiei Prefecturii este ca scuarul situat la intersectia Bd. Kiseleff cu Str. Arh. Ion Mincu sa poarte numele Piata Monica Lovinescu, iar cel de la intersectia Bd. Kiseleff cu Str. Monetariei sa fie denumit Piata Virgil Ierunca, cele doua intersectii fiind cunoscute sub numele Rond 1 si Rond 2.

Imediat dupa avizarea de catre Comisie, proiectul de Hotarire va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in prima sedinta a acestuia. Expunerea de motive a proiectului urmeaza sa fie semnata de primarul general Sorin Oprescu.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, de la decesul personalitatii al carei nume va fi atribuit unei strazi si pana la atribuirea efectiva trebuie sa treaca cel putin 3 ani. Prefectura Bucuresti, dar si alte organizatii, au solicitat derogarea de la acest termen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.