Social 1 August 2008 00:33
O treime dintre contestatiile din 2007 impotriva masurilor Politiei Rutiere au avut castig de cauza in instanta, multe vizand aparatele radar, insa, potrivit IGPR, cazurile pierdute la judecatori reprezinta doar 0,36% din totalul proceselor verbale de contraventie emise de agentii de circulatie.

Potrivit statisticii remise de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) la cererea NewsIn, anul trecut, agentii de circulatie din intreaga tara au incheiat 3.140.221 procese-verbale de contraventie pentru abateri constatate in trafic.

Astfel, 50.243 dintre acestea, adica un procent de 1,6 la suta, au fost contestate in instanta. Conform IGPR, 30% dintre contestatiile formulate de cei considerati contravenienti au fost solutionate favorabil acestora, ceea ce inseamna ca 0,36 % din numarul total de contravenienti au avut castig de cauza in instanta.

Altfel spus, anul trecut, 11.397 de soferi au reusit, in instanta sa demonstreze ca masura aplicata impotriva lor nu a fost cea potrivita.

Statistica Inspectoratului General al Politiei Romane mai arata ca 994.903 dintre cele 3.140.221 de contraventii aplicate in anul 2007 privesc nerespectarea regimului legal de viteza si, potrivit unor surse politienesti, cele mai multe contestatii au fost formulate impotriva aparatelor radar.

Motivele invocate de contestatari nu sunt numeroase, in plangeri fiind invocate ori modalitatile in care a fost intocmit procesul verbal de constatare, ori elemente care tin de omologarea aparatelor radar, verificarile periodice amplasarea acestuia etc. Cele mai multe contestatii, de asemenea, sunt formulate pentru a amana intrarea in vigoare a masuriide suspendare a dreptului dea conduce pe drummurile publice si, in mod curios, instantele de judecata apreciaza diferit cazuri identice.

Inspectoratul General al Politiei Romane a subliniat ca nu poate face aprecieri cu privire la hotararile pronuntate de instantele judecatoresti, iar in situatiile in care acestea sunt defavorabile institutiei uzeaza de caile de atac prevazute de lege.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.