„O istorie adevarata a Romaniei“ - asta promitea in urma cu doi ani, in direct la una din emisiunile sale preferate, liderul PNG si patronul Stelei, Gigi Becali, cel care anunta fondarea in acest sens a „Centrului de Istorie a Romanilor «Constantin C. Giurascu»“, din care faceau parte istoricii Alex Mihai Stoenescu, Dinu Giurescu, Mihai Retegan, Ioan Chiper si Gheorghe Buzatu.

„La mine la palat vor sta zece istorici care vor scrie istoria adevarata a Romaniei, cuvant cu cuvant, cum a fost ea, cu adevaruri, nu cu minciuni cu care ne-a invatat comunistii pe noi, nu e istoria care ne-a spus-o noua rusii.

Voi da tot palierul si voi da patru-cinci sute de mii de euro pe an“, afirma atunci Becali. Istoricii amintiti reclamau atunci absenta din bibliotecile straine a unor lucrari de istoriografie romaneasca.

Intre timp, de istoria adevarata a romanilor s-a ales praful, pentru ca patronul Stelei si-a luat mana de pe institut. Nu doar ca nu i-a mai adus pe istorici in palatul de pe Aleea Alexandru, dar nu le-a mai fi dat nici bani pentru proiect. „Domnul Becali a fost doar la inceput. El ramane un fel de membru fondator. Nu a mai fost vorba de nici un spatiu. Domnia sa nu mai este implicat de un an si ceva. Nu a fost vorba ca noi sa facem un tratat de istorie a Romaniei, asa cum s-a afirmat la inceput. Cu timpul, domnul Becali a fost mai degraba atras de politica, iar fotbalul l-a coplesit intru totul“, ne-a declarat usor ironic istoricul Gheorghe Buzatu, fost senator PRM in perioada 2000-2004.

Acesta a precizat ca institutia continua sa functioneze si sa publice sub egida sa volumele celor care l-au fondat, la Editura RAO. „Noi ne-am propus sa acoperim mai multe evenimente importante din istoria Romaniei de la 1870 si pana in prezent. Ne intalnim periodic, cam o data pe luna, si ne comunicam rezultatele“, a precizat Buzatu. Aceeasi varianta si din partea istoricului Alex Mihai Stoenescu. „Domnul Becali a fost finantator doar la inceput si a fost foarte generos. Noi nu putem sa avem nici o nemultumire. Doar ca nu a fost vorba sa scriem un tratat de istorie a romanilor. Asta a inteles domnia sa. Noi suntem sprijiniti in prezent de grupul de firme Niro si de BCR“, sustine Stoenescu.

In replica, liderul PNG sustine ca el le-a dat 400.000 de euro istoricilor pentru ca acestia sa scrie istoria romanilor, dar apoi nu a mai urmarit ce au facut acestia cu banii. „Le-am dat banii si am mers pe buna lor credinta, nu am stat sa ii intreb ce au facut cu ei. Alex Stoenescu mi-e si prieten, iar la prieteni nu le mai ceri socoteala. Asa mi-au spus ei ca vor sa scrie acel tratat, nu l-au mai scris, sa fie sanatosi“, a declarat Becali pentru Cotidianul.