Lucrarea stiintifica “Abuzul copiilor in Europa” estimeaza faptul ca intre 10% si 20% dintre copiii europeni sunt asaltati sexual in copilarie. Iar ceea ce este inca si mai socant, este faptul ca de cele mai multe ori, copiii sunt in pericol de a fi abuzati, chiar de catre membri ai familiei sau ingrijitori.

Abuzul sexual al minorilor poate sa imbrace mai multe forme cum ar fi: incestul, pornografia, prostitutia, traficul de personae si asaltul sexual. Toate acestea pot afecta foarte serios sanatatea mentala a copiilor abuzati, probleme care ii vor urmari apoi, pe tot parcursul vietii.

Acestea sunt cele mai noi statistici pe care Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – Focus, le-a adus in discutie, la o masa rotunda unde au fost invitati ieri, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Biroul de Informare al Consiliului Europei Bucuresti.

Unul dintre obiectivele intalnirii a fost acela de a prezenta opiniei publice romane programul european “Sa construim o Europa cu si pentru copii” si continutul Conventiei pentru protectia copiilor impotriva exploatarii sexuale si a abuzului sexual, primul instrument care incrimineaza diferitele forme de abuz sexual asupra copiilor, inclusiv cele comise in familie prin uz de forta, constrangere sau amenintare.

Masurile preventive schitate in Conventie includ verificarea inainte de recrutare a personalului care intra in contact cu copii, educarea copiilor in ceea ce priveste protectia personala, precum si masurile de monitorizare a agresorilor sau potentialilor agresori sexuali.

Conventia mai stabileste, de asemenea, sprijin pentru victimele abuzului si exploatarii sexuale, incurajeaza sesizarea abuzului sexual si stabileste linii directoare pentru introducerea de hotline-uri atat in sistemul clasic de telefonie cat si pe internet.

Aceeasi Conventie stabileste si comportamente care intra sub incidenta abuzului sexual si incrimineaza utilizarea noilor tehnologii - internetul este cel vizat aici – cu scopul de a atrage si abuza sexual copiii.

Pentru combaterea turismului sexual, Conventia stabileste ca agresorii pot fi urmariti si judecati chiar daca abuzul a fost comis in afara granitelelor tarii de provenienta.

De asemenea, noul instrument legal asigura protectia copilului victima a unui abuz sexual de-a lungul procedurilor judiciare, in special in ceea ce priveste protejarea identitatii si intimitatii copilului.

Aceasta Conventie reprezinta unul dintre instrumentele programului 'Construind o Europa cu si pentru copii' desfasurat de Consiliul Europei (www.coe.int/children). Conventia a fost semnata pana in prezent de 28 de state membre ale Consiliului Europei, printre care si Romania. Pentru a intra in vigoare sunt necesare 5 ratificari, din care 3 sa fie ale unor state membre ale Consiliului Europei.