Social 17 Iulie 2008 15:58
Comisia Europeana (CE) si-a propus sa reduca cu 10% consumul de tigari in urmatorii cinci ani la nivelul Uniunii Europene (UE), prin adoptarea unei noi directive care va revizui actualele accize la tigari, care ar urma sa creasca treptat pana in 2014, potrivit unui comunicat citat de NewsIn.

CE a prezentat un raport privind nivelul actual al accizelor la tutun si consumul de tigari din UE, precum si o propunere de directiva care va amenda actualele reglementari in domeniu, in scopul prevenirii si reducerii fumatului.

Proiectul Bruxelles-ului prevede o crestere graduala a nivelului minim al accizelor la tigari si tigarete de la cel putin 64 de euro pentru mia de tigari - pentru categoria cea mai vanduta - pana la 90 euro pentru 1.000 de tigari din orice categorie pana in 2014.

Noua propunere a Comisiei Europene va reduce inclusiv diferentele dintre nivelul accizelor in statele membre.

In plus, daca propunerea va fi adoptata, regulile privind taxarea vor deveni mai transparente si vor fi eliminate interpretarile care permit, in prezent, includerea tigaretelor si a tutunului rafinat la categoria tigari, tigari usoare sau tutun pentru pipa, pentru a beneficia de taxe mai reduse.

De asemenea, noua directiva va contine masuri de protectia fata de expunerea la fumat, reguli privind continutul tigarilor si restrictii privind publicitatea pentru acestea.

Comisarul european pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, a declarat ca propunerea CE va sprijini politica UE de reducere a consumului de tutun si a comertului ilegal in cadrul statelor membre.

"Propunerea de astazi va sustine politica europeana de reducere a consumului de tutun si de reducere a diferentelor intre nivelurile de pret ale produselor din tutun in interiorul UE. De asemenea, va ajuta la diminuarea comertului ilicit ce submineaza veniturile si obiectivele privind sanatatea ale statelor membre, care impun taxe mai mari pentru a scadea fumatul. Totodata, noua reglementare va oferi o mai mare flexibilitate statelor membre sa stabileasca un set minim de reguli si sa ofere conditii egale producatorilor si comerciantilor", a mai declarat comisarul Kovacs.

De la 1 iulie, in Romania, acciza totala pe mia de tigarete este de 50 de euro, nivelul urmand sa ajunga la 74 euro in 2010, conform calendarului stabilit cu Comisia Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.