Social 15 Iulie 2008 15:07
Peste o suta de calatori romani au fost nevoiti sa astepte, duminica noaptea, timp de mai multe ore, un tren cu care sa plece din gara din Budapesta spre Bucuresti, din cauza grevei feroviarilor ungari, calatorii fiind revoltati pentru ca nu au primit nicio explicatie privind motivul intarzierii.

Unul dintre calatorii nevoiti sa astepte in gara ore intregi, Livia Mazare, a precizat trenul care circula de la Viena la Bucuresti avea oprire la Budapesta la ora 23.15, insa calatorii care asteptau in gara din capitala Ungariei au putut pleca spre Bucuresti abia la ora 9.00, transmite corespondentul NewsIn. Ea a spus ca, initial, calatorilor li s-a comunicat ca trenul va avea doua ore intarziere, iar apoi inca o ora, iar ulterior, pana dimineata, niciun reprezentant al feroviarilor nu a venit sa le spuna ce se intampla si la ce ora vor putea pleca. Ea sustine ca toti calatori care urmau sa plece cu trenul respectiv au stat in gara, intr-o sala de asteptare, fara apa, fara mancare si ca toaletele erau incuiate.

Trenul a plecat spre Bucuresti abia in jurul orei 9.00. Livia Mazare a declarat ca intentioneaza sa depuna o reclamatie.

Sute de trenuri erau anulate sau aveau intarzieri luni dimineata, in Ungaria, din cauza unei greve organizate la apelul principalului sindicat al feroviarilor, care cere din februarie marirea salariilor, potrivit companiei feroviare nationale MAV, transmite AFP.

"Doua treimi dintre trenuri circula", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al MAV Tibor Sigulinszki, adaugand ca aceste trenuri au intarzieri mari. Potrivit companiei feroviare, 98% dintre salariati erau in greva luni dimineata.

Insa presedintele sindicatului VDSZSZ, Istvan Gasko, afirma ca aproape 80% dintre trenuri nu circula, iar restul au intarzieri.

In cursul noptii, doar 232 de feroviari din totalul de 1.017 au participat la greva, adica 22%, dar cum era vorba despre controlori de trafic, indispensabili functionarii normale a traficului feroviar, aceasta a perturbat destul de mult circulatia.

Discutii intre MAV si liderii sindicali sunt prevazute luni, pentru a gasi o solutie acestui conflict ce dureaza de mai multe luni. In urma vanzarii filialei de transport de marfa a companiei nationale, feroviarii cer o marire de salariu de 10% si o prima de 250.000 de forinti (1.080 euro), pe langa cei 6,9% oferiti deja de compania cailor ferate.

UPDATE: Greva personalului feroviar din Ungaria a incetat si circulatia trenurilor revine la normal

Caile ferate ungare (MAV) a anuntat ca a incetat greva personalului feroviar care a avut loc pe unele regiuni din Ungaria si ca circulatia trenurilor internationale de calatori va reveni la normal in cursul zilei, precizeaza Ministerul Transporturilor (MT), printr-un comunicat emis luni.

"CFR Calatori a fost avizata astazi, 14 iulie 2008, la ora 15.15, de catre caile ferate ungare (MAV) ca a incetat greva personalului feroviar care a avut loc in unele regiuni din Ungariei. Circulatia trenurilor internationale de calatori pe teritoriul ungar, va reveni la normal in cursul acestei zile", potrivit comunicatului MT.

Unele trenuri care circula pe relatia Romania - Ungaria au fost anulate luni, ca urmare a declansarii grevei personalului feroviar din anumite regiuni din Ungaria.

Trenul 368 a fost anulat pe distanta Valea lui Mihai - Nyrabrany, trenurile 411 si 412, care circula in relatia Puspokladany – Oradea si retur, au fost anulate pe distanta Biharkeresztes – Oradea si retur, iar trenurile 6812 si 6837, care circula in relatia Debrecen – Valea lui Mihai si retur, au fost anulate pe distanta Nyrabrany – Valea lui Mihai si retur.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.