Social 24 Mai 2008 16:43
Ma-Yi Theatre Company din New York, cea mai activa companie de teatru asiatico-americana din SUA, prezinta joi, la Teatrul Odeon, spectacolul "The Romance of Magno Rubio", dupa o piesa in engleza, de Lonnie Carter, si cu insertii de text filipinez, anunta Teatrul Odeon, potrivit NewsIn.

Spectacolul prezentat de Ma-Yi Theatre Company, detinatoare a premiului Obie, echivalentul premiului Tony de pe Broadway, reprezinta punerea in scena a piesei dramaturgului american Lonnie Carter, dupa o nuvela a scriitorului filipinez Carlos Bulosan, cu insertii de text in limba filipineza, semnate de Ralph B.Pena.

"The Romance of Magno Rubio", in regia lui Loy Arcenas, este un spectacol despre dragoste si vise, distins cu numeroase premii. Actiunea piesei se desfasoara in vaile din centrul Californiei in anii ’30 si prezinta povestea lui Magno, un muncitor filipinez imigrant aflat in cautarea iubirii.

In fiecare noapte inainte de a merge la culcare, Magno citeste cu atentie colectia lui de reviste hollywoodiene, visand la o poveste de dragoste ca pe marele ecran. Intr-una din aceste seri, el gaseste un anunt matrimonial al lui Clarabelle, o femeie din Arkansas care cauta un prieten cu care sa corespondeze. Crezand ca a gasit solutia pentru a-si indeplini visul, el angajeaza un coleg de munca pentru a ii scrie frumoasei blonde. Pasiunea lui Magno pentru Clarabelle creste cu fiecare scrisoare pe care o primeste de la aceasta. Nu peste mult timp, Magno o va cere in casatorie si ii va trimite bani pentru a veni in California si pentru a incepe o viata noua impreuna. Dar, cum avea sa-si dea seama curand si Magno, realitea si visele nu coincid intotdeauna.

In piesa lui Lonnie Carter se regasesc versuri in rima, dupa traditia literara filipineza, numita Balagtasan, o confruntare verbala spontana, in versuri. Aceasta forma literara isi ia numele de la Francisco Baltazar (1788-1862), cunoscut si sub numele de Francisco Balagatas, unul dintre cei mai apreciati poeti filipinezi. Din punct de vedere politic, Balagtasan este produsul personalitatii filipineze care reactioneaza impotriva uitarii de sine produsa de americanizare, un curent nationalist si conservator.

Publicul bucurestean va putea vedea in acest spectacol betele Arnis sau Eskrima, utilizate in mod traditional ca arme in artele martiale filipineze. In spectacol, aceste sunt folosite ca inlocuitori pentru unele ustensile agricole.

Actorii Arthur Acu?a, Ramon de Ocampo, Jojo Gonzales, Orville Mendoza si Paolo Montalban, care interpreteaza personajele piesei, sunt de origine filipineza.

Spectacolul, care va avea loc pe scena Teatrului Odeon, joi, de la ora 19.00, va fi urmat de discutii cu publicul in prezenta realizatorilor. Pretul biletului de intrare este de 12,72 lei, intreg, si 6,36 lei, cu reducere.

"The Romance of Magno Rubio" va fi de asemenea prezentat la Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Energii 2008, unde va avea doua reprezentatii, pe 31 mai si pe 1 iunie.

Reprezentatia de la Bucuresti face parte din programul Teatrului Odeon - ARTE, de schimb teatral americano-roman, care a debutat in mai 2006. Tot in cadrul ARTE, pe data de 29 mai, la ora 12.00, jurnalistul Randy Gener va sustine o conferinta cu titlul: "America mea: Teatru, diversitate si noile realitati ale Avangardei" la UNATC.

Compania de teatru Ma-Yi este cea mai activa companie de teatru asiatico-americana din Statele Unite. De la infiintarea sa in 1989, Ma-Yi si-a propus sa dezvolte, sa produca si sa prezinte piese si spectacole de teatru care exploreaza si influenteaza experienta asiatico-americanilor. Compania crede ca teatrul poate avea un rol foarte important in depasirea barierelor culturale si in sporirea intelegerii si aprecierii diversitatii culturale si etnice in societatea contemporana.

De-a lungul celor 18 ani de cand exista, Ma-Yi si artistii sai au castigat 9 Premii Obie, echivalentul premiului Tony de pe Broadway, o nominalizare la Drama Desk si doua nominalizari Henry Hewes pentru Scenografie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.