Social 14 Mai 2008 03:18
Printre justificarile somerilor romani care nu vor sa lucreze, desi exista locuri de munca, se regasesc salariile mici si rigiditatea in schimbarea domiciliului.

Cu toate ca piata muncii din Romania ofera numeroase posibilitati de angajare, romanii care nu au o slujba prefera sa stea acasa. Cauzele, care se regasesc de altfel si printre justificarile somerilor, sunt salariile mici sau refuzul schimbarii localitatii de domiciliu in momentul in care locul de munca este bine platit si se potriveste celui care-l cauta.

„Delocalizarea“ intr-un oras apropiat sau in alt judet este greu acceptata de romani, in conditiile in care in Occident a devenit un lucru comun, si aceasta practica a fost observata si condamnata ieri chiar si de ministrul muncii, Paul Pacuraru.

Specialistii in resurse umane le iau apararea partial celor care spun ca salariile sunt demotivante, dar adauga faptul ca - din evaluari in timp - reiese ca pana si romanii bine platiti muncesc doar la limita de jos a potentialului si evita „excesul de zel“.

CE SPUNE MINISTRUL MUNCII
„Unii asteapta sa le aduca statul ceva“
Multi dintre romani au o problema de atitudine fata de munca, a spus ieri ministrul muncii, Paul Pacuraru.

„Trebuie sa facem sa fie clar ca munca este singura sursa a bunastarii, iar la noi s-a uitat, se pare, ca nu exista un alt suport pentru asta. Sunt oameni care nu inteleg rolul lor in propriul destin“, a precizat Pacuraru, care a spus ca si politicienii se feresc in general sa vorbeasca despre aceasta problema. El a dat exemplul romanilor care, daca nu-si gasesc de lucru in propria localitate, prefera sa stea pur si simplu decat sa se deplaseze cativa zeci de kilometri spre un loc in care este nevoie de ei.

„Inainte, forta de munca se deplasa de la sat la oras“. Trebuie sa gandim solutii pentru ca forta de munca sa se poata reorganiza“, a mai aratat ministrul, explicand ca delocalizarea este foarte raspandita in tarile occidentale. Aproximativ 40% dintre romanii care intentioneaza sa emigreze nu stiu cat de cautata este meseria lor in alte zone ale tarii, rezulta dintr-un studiu realizat in octombrie anul trecut de Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale si CURS, prezentat ieri la o dezbatere nationala despre migratia fortei de munca.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.