Chiar daca ne este din ce in ce mai usor sa calatorim in jurul lumii, minunile Terrei ne par din ce in ce mai putine. Cele mai frumoase locuri ale planetei cad victime, rand pe rand, poluarii, incalzirii globale, modernizarii abrupte si aglomerarii turistice exagerate.
Exista cateva locuri pe Pamant care sunt grav afectate de factori nocivi aflati, din nefericire, in stransa legatura cu civilizatia mileniului trei. Ironic este ca aceste obiective turistice “pe cale de disparitie” atrag acum si mai multi turisti tocmai din cauza procesului de degradare extrem de rapid. Multi vor sa vada aceste minuni inainte ca ele sa dispara total… tocmai aceasta graba a turistilor din toata lumea accelereaza procesul de degradare al obiectivelor prezentate intr-un articol si de publicatia Concierge. De aceea, daca veti ajunge vreodata in unul dintre aceste locuri, vizitati aceste destinatii fara a accentua impactul negativ. Poate astfel si generatiile urmatoare se vor bucura de aceste minuni ale Terrei.

Tah Mahal, India

Taj Mahal este un monument in orasul Agra (nordul Indiei), construit intre anii 1630 si 1653, din initiativa imparatului Shah Jahan, ca un mausoleum pentru nevasta lui preferata, Mumtaz Mahal. Din cauza poluarii - in special a ploilor radioactive, - Taj Mahalul se afla insa intr-un proces de degradare continuu. Exista o multime de proiecte de conservare a monumentului, dar deocamdata nu s-a facut nimic. Stilul arhitectonic al Taj Mahal-ului combina elemente islamice, indiene, persane si turcesti, dar are o nota speciala din cauza inspiratiei romantice. Legendele legate de construirea templului descriu, in detalii cumplite, cum Shah Jahan a ucis sau mutilat pe multi dintre arhitectii si sculptorii care au contribuit la ridicarea constructiei. Dupa ce acestia si-au incheiat opera, imparatul a dispus sa li se taie mainile, pentru ca sa nu mai poata construi un monument de o mai mare splendoare si sa li se scoata ochii, ca sa nu mai vada ceva mai frumos.

Fauna Africii

Populatia de lei a Africii a scazut in ultimele decenii dramatic. Astfel, in 2006 s-a estimat ca existau cel mult 50.000 de lei pe intregul continent african. Acum 30 de ani insa, numarul leilor in libertate depasea 200.000. Leii au ajuns sa fie o raritate si pentru organizatorii de safari-uri care isi promoveaza afacerea tocmai pe conceptul de “salbaticie in libertate”. Sunt mai multi factori care afecteaza aceasta specie: vanatorii, bolile si proasta ingrijire sau administrare a parcurilor nationale. Un lucru este cert: daca vreti sa admirati aceste animale in mediu lor natural o alternativa viabila este Kruger National Park din Africa de Sud. Administaorii parcului se mandresc cu organizarea unor experiente safari extrem de bine puse la punct.
Ghetarii Europei

In toata lumea, din Alaska pana in Groenlanda, ghetarii se topesc cu repeziciune din cauza incalzirii globale. Fenomenul este extrem de vizibil in nordul Europei, mai precis in Elvetia unde intinderile albe, incantatoare, scad din suprafata de la an la an. Bosson Glacier, in apropiere de Charmonix este cel mai bun exemplu – locul “se bucura” de o notorietate turistica mare dar savantii de la Universitatea din Innsbruck spun ca, daca factorii nocivi vor avea si in urmatorii ani acelasi impact, pana in 2030 cei mai multi ghetari din aceasta zona vor fi doar o amintire.


Despre autor:

Lazy

Citeste articolul integral in Lazy

Sursa: Lazy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.