Numarul de internari ale bolnavilor de cancer este cu 75% mai mare in 2007 fata de 2006, conform raportarilor facute in unele judete, iar numarul efectiv al celor care sufera de tumori maligne a crescut cu circa 10%
Numarul bolnavilor de cancer s-a majorat anul trecut in medie cu aproximativ 10% fata de 2006, concomitent fiind inregistrata si cresterea ponderii cazurilor internate cu 75% in anul precedent, in anumite zone ale tarii, a declarat marti ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Potrivit Cotidianul, in perioada 4-15 februarie a fost realizat un control in toate cele 80 de unitati sanitare prin care se deruleaza subprogramul Tratamentul bolnavilor cu afectiuni oncologice.

"Numarul de bolnavi estimat sa beneficieze de medicamente in 2007 a fost de 84.669, ceea ce reprezinta mai multi bolnavi fata de numarul estimat. Din acestia, 5.221 au beneficiat de tratament prin transfer in doua judete", a spus Nicolaescu la videoconferinta cu reprezentantii autoritatilor sanitare si administrative din teritoriu. Aproape 40.000 de pacienti au beneficiat de tratamente prin farmacii cu circuit inchis sau deschis. Suma alocata in 2007 din fondul national unic de sanatate a fost de 362.532 mii de lei, iar valoarea medicamentelor eliberate s-a situat aproximativ la aceeasi suma. Problemele legate de accesul la medicamente se refera, printre altele, la greutatea asigurarii medicamentelor in pediatria oncologica prin lipsa in lista C2 (gratuitati) a unor medicamente indispensabile pentru copii, informeaza Romania Libera. "Au existat situatii in care spitalele s-au confruntat cu lipsa de oferte pentru unele produse necesare: dificultati de achizitionare a unor citostatice din cauza ca nu a existat nici o oferta pentru produsele farmaceutice respective. Modul de achizitie a medicamentelor aferente acestui subprogram este greoi si ineficient in cazul unitatilor sanitare care ruleaza cantitati mici de medicamente", a declarat ministrul Sanatatii. Deficitul de medici oncologi (judetul Vaslui), lipsa accesului la radioterapie (Mures), numarul insuficient de paturi (Spitalul Judetean Caras-Severin), lipsa saloanelor pentru ingrijiri paliative, a echipamentului informatic si a softului pentru crearea bazei de date, a unei retele informatice intre clinici, farmacii si Casa de Asigurari de Sanatate sunt alte probleme descoperite in urma controalelor.


Presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune ca motivul lipsei acestor medicamente foarte importante (numite orfane) are legatura cu faptul ca produsele sunt foarte ieftine, necesarul este mic in multe unitati medicale, iar interesul economic al firmelor care ar putea sa le aduca este foarte scazut. In urma controlului realizat de Ministerul Sanatatii, s-a constat ca exista situatii in care spitalele se confrunta cu o lipsa de oferte, motiv pentru care nu au cum sa cumpere anumite citostatice.

O alta problema majora este lipsa centrelor unde bolnavii de cancer pot face radioterapie, adauga Evz. „Pentru adulti avem liste de asteptare si de cate o luna, o luna si juma tate, pentru ca aparatele sunt insuficiente“, ne-a declarat profesorul Viorica Nagy, de la Institutul de Oncologie din Cluj. In Capitala, oncologii care ingrijesc copii spun ca este nevoie sa apeleze la bunavointa medicilor din alte spitale care au sectii de radioterapie. „La 400.000 de bolnavi de cancer exista doar 300 de oncologi“, spune presedintele ABC, Cezar Irimia. Si asistentele medicale calificate sunt din ce in ce mai greu de gasit, multe alegand sa munceasca in strainatate. „In ultimele luni, de la noi au plecat patru asistente. Au sporuri foarte mici, de 15%, aproape cat o asistenta de pediatrie generala“, afirma oncologul Cristian Scurtu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.