Alberto Navarro, ministrul spaniol pentru Europa, a declarat ca moratoriul privind accesul romanilor pe piata muncii din Spania va fi ridicat la sfarsitul anului 2008, Spania fiind chiar "multumita" de fenomenul migratiei, care aduce prosperitate economiei.

"Suntem bucurosi ca exista muncitori romani in Spania. Avem 700.000 - 800.000 de imigranti romani care muncesc si lucreaza in Spania", a declarat secretarul de stat pentru Uniunea Europeana, Alberto Navarro, anunta NewsIn.

"Migratia este un fenomen pozitiv si a existat inca de la originea umanitatii. Spania a fost o tara a emigrantilor pana de curand si astazi avem aproape cinci milioane de imigranti, dintre care jumatate sunt imigranti din cadrul Uniunii Europene. Acestia creeaza prosperitate si locuri de munca. Jumatate din cresterea economica a Spaniei se datoreaza imigrantilor, astfel ca suntem foarte multimiti de acest fenomen", a explicat oficialul spaniol.

Navarro considera ca imigrantii romani "se integreaza mai bine in Spania", atat datorita limbii de origine latina, cat si datorita faptului ca spaniolii au alta atitudine fata de imigranti, fiiind, la randul lor, in trecut, emigranti.

Tocmai pentru ca Spania recunoaste contributia benefica a imigrantilor la economia tarii, Navarro a anuntat ca Spania va ridica restrictiile pentru muncitorii romani la sfarsitul anului: "Guvernul a introdus un moratoriu care va inceta la sfarsitul anului 2008, deci a durat doar doi ani", a subliniat ministrul spaniol.

Potrivit Wall-Street, Guvernul de la Madrid anuntase in luna decembrie 2007 ca va mentine moratoriul privind accesul pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari pana in 2009, in conditiile cresterii somajului in aceasta tara.
Rugat sa explice de ce crede ca Italia are probleme cu imigrantii romani, Navarro a spus ca importanta este "abordarea globala" in cee aceea ce priveste migratia. "Nu stiu daca guvernul italian greseste cu ceva in relatia sa cu imigrantii. Culmea este ca noi avem mai multi imigranti decat Italia si Spania este o tara mai mica decat Italia - aceasta are 58 de milioane de locuitori, noi avem 45 - si realitatea este ca imigrantii se adapteaza foarte bine la traiul din Spania. Migratia, din punctul nostru de vedere, trebuie sa aiba o abordare globala, iar premierul spaniol a cerut acest lucru in repetate randuri Uniunii Europene", a spus oficialul de la Madrid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.