Ridicarea obligativitatii vizelor pentru SUA, adica includerea Romaniei in Programul Visa Waiver, nu poate fi deocamdata proiectata temporal, spun oficiali din Departamentul de Secutitate Interna al SUA, citati de NewsIn.

Asta, pentru ca rata de refuz a vizelor este foarte mare (37,7% fata de maximum 10% cat este limita acceptata de State) si in plus romanii nu au pasaport electronic."Doua dintre criteriile amintite frecvent ca fiind dificil de indeplinit de catre Romania sunt o rata de refuz mai mica pentru acordarea vizei si introducerea unui e-pasaport de catre Guvernul Romaniei", a declarat pentru NewsIn, Richard Barth, secretar-adjunct al Office of Policy Development din cadrul Departamentul pentru Securitate Interna al SUA.
Administratia americana desfasoara consultari "deschise si frecvente" cu Guvernul roman pe tema includerii Romaniei in programul Visa Waiver, chiar in toamna fiind planificata "o vizita tehnica" la Washington, a dat asigurari oficialul american.

Cehia, Estonia si Grecia ar putea scapa de vize pana la finele anului

Spre deosebire de Romania, trei tari europene (Cehia, Estonia si Grecia) ar putea fi invitate sa adere la programul Visa Waiver pana la sfarsitul acestui an, aprecia Richard Barth ieri, citat de Reuters. Potrivit acestuia, cele trei tari ar putea fi incluse in programul Visa Waiver la scurt timp dupa implementarea unui sistem electronic, prevazuta in august sau septembrie.

"Suntem foarte aproape de acordul final", a declarat Barth dupa discutiile avute cu oficiali guvernamentali cehi. "Mai exista inca niste dificultati in fata noastra, dar pe masura ce le discutam constatam ca acestea nu ne vor impiedica sa ajungem la acordurile de care avem nevoie pentru includerea anul acesta in programul Visa Waiver", a precizat el.

Opt tari fost comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, alaturi de alte state membre precum Grecia, carora li s-a adaugat Romania, fac presiuni asupra Washingtonului sa ridice obligativitatea vizelor pentru cetatenii lor, inlesnire de care se bucura deja tarile din vestul Europei.In 2007 au existat discutii despre eventuala luare in considerare a unor criterii alternative pentru includerea anumitor tari in Visa Waiver, iar Ministerul roman de Externe declara ca mizeaza pe rata crescuta - in cazul Romaniei - a cetatenilor care revin in tara dupa o sedere sau o vizita in SUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.