Un primar de comuna din nordul Frantei spera sa cistige alegerile dupa ce a recrutat si angajat, pe un post ramas vacant de luni de zile, un medic roman care isi irosea aptitudinile intr-un sat hunedorean. Presa franceza l-a coplesit deja pe roman cu elogii

In citeva zile, medicul generalist timisorean Lucian Popoviciu, 40 de ani, va intra in piine la noul sau cabinet Seboncourt, o localitate cu 1.200 de suflete din nordul Frantei, dupa ce edilii comunitatii s-au dat peste cap timp de mai bine de jumatate de an sa isi gaseasca un om pentru cei suferinzi.

Cum a dat Popoviciu la mijlocul vietii, alaturi de tatal sau, in virsta de 80 de ani, Romania pentru Franta ne spune chiar el. “Eram presat foarte tare de situatia degradanta din Romania. Aveam parte de atacuri la persoana nelegate in nici un fel de meseria pe care o practicam. In satul de linga Hateg unde activam, asistam la procese interminabile pentru pamint. In plus, mai era si industria locala, culcata la pamint de capitalismul agresiv”, se plinge Popoviciu pentru Cotidianul.

Pina sa descalece in Hexagon, din capat de civilizatie, medicul roman a incercat toate variantele pentru a scapa de saracia hunedoreana: “Am incercat si in Germania, insa trebuia sa trec prin filtrul unui intermediar, care te redistribuie ulterior dupa propriile interese”. Piedici a intimpinat inca de cind se chinuia cu o conexiune de Internet prin dial-up sa se tina la curent, tocmai din Hunedoara, cu noutatile medicale si cu ofertele de job din afara. “Plateam un milion de lei pe luna numai pe conexiune si in sat mi se reprosa de ce nu merg prin birturi cu pacientii ca sa-i cunosc mai bine. Devenisera chiar agresivi, pe alocuri, din cauza asta”, isi aminteste acum doctorul.

In cele din urma, efortul a fost cu folos: “Eram inscris pe un site adresat medicilor generalisti din Franta si asa am dat peste oferta primariei din Seboncourt”. Betele bagate in roate nu s-au oprit insa nici de aceasta data, pentru ca la rind au urmat autoritatile romane care nu voiau parca nici in ruptul capului sa-l “piarda”. “Am dus luni intregi de lupta cu sistemul medical romanesc. Daca cei de la Colegiul Medicilor ne-au ajutat, publicind actele necesare de care aveam nevoie, cind a trebuit sa obtin certificatul de conformitate de la Ministerul Sanatatii m-am lovit de o adevarata stinca. Dupa ce am apelat la ministru, am primit un certificat care atesta ca am terminat medicina. Au trecut insa 11 luni si tot nu mi-a venit actul care sa ateste ca sint si specialist”, mai spune Popoviciu.

Scapat de romani, a fost la un pas de a fi tras in piept chiar pe tarim francez: “Mi s-a oferit posibilitatea de a fi intermediat, insa am vazut ca acesti intermediari se comporta precum borfasii. Au contracte cu primarii, insa trag de timp cit mai mult ca sa cistige cit mai substantial. Am trecut si eu initial printr-un astfel de intermediar, insa l-am numit pe limba lui 'idiot>> si l-am trimis la origini”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.