Protectia Consumatorilor atrage atentia ca producatorii care nu respecta retetele si ingredientele la fabricarea produselor pe baza de carne risca sa isi piarda licentele de fabricatie, dupa ce, la sase luni, de la intrarea in vigoare a unor noi norme de calitate, inspectorii au gasit grave nereguli.

Controlul efectuat de inspectorii de la Protectia Consumatorilor a depistat preparate din carne ce prezentau membrana lipicioasa, mazguita si miros neplacut, nespecific. Inspectorii mentioneaza produsele de tipul salam de porc si salam de vara, salam Italian, salam Turist, salam Bucuresti si parizer pui, carnati Muntenia, sunca presata si pastrama de pui.

In municipiul Bucuresti s-au gasit la comercializare "Carnati Polonezi”, „ Salam de vara” si „Coaste afumate” ce prezentau colonii de mucegai dezvoltate pe suprafetele produselor, iar in 71 % dintre judete s-a constatat comercializarea de produse din carne ce prezentau data durabilitatii minimale depasita. Mai mult, au fost gasite la comercializare produse care nu aveau inscrisa data la care expira sau care aveau date de identificare netraduse in limba romana. O parte dintre produse nu aveau trecute pe ambalaj categoria aditivilor utilizati sau a ingredientelor folosite.

Inspectorii au gasit de asemenea, salam de vara sau carnati cabanos care, desi se incadreaza in categoria preparatelor din carne ”fierte si dublu afumate”, se vindeau sub aceasta denumire cu toate ca erau afumate doar o singura data. Apoi, la fabricarea unor preparate din carne au fost gasite ingrediente nepermise de lege. Mai exact, in continutul salamului de vara si al carnatilor taranesti a fost gasit amidon, un ingredient nepermis, iar in salamul banatean au fost descoperite fibre vegetale, de asemenea necontinute in lista ingredientelor admise.

Salamul de Sibiu continea proteina de lapte si lapte praf, iar numeroase preparate din carne erau dezechilibrate din punct de vedere nutritional, continand mai multa apa si o cantitate mai mare de grasimi decat limita normala, informeaza NewsIn.

Specialistii spun ca depasirea acestor limite determina dezechilibrarea compozitiei produsului, accentueaza perisabilitatea microbiologica a produsului cu riscul alterarii acestuia, reduc perioada de mentinere a caracteristicilor de calitate originale ale produsului si, nu in ultimul rand, afecteaza interesul economic al consumatorilor, care de fapt, cumpara „apa” in loc de preparate din carne.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au anuntat ca la sase luni de la intrarea in vigoare a Ordinului ce impune noi parametri de calitate, proportia preparatelor cu abateri a crescut cu 47%, iar proportia preparatelor din carne neconforme, dovedite prin analizele de laborator a crescut cu 36%.

Un control efectuat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a scos la iveala faptul ca dupa verificarea a 851 de operatori economici, peste 40.000 kg nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor, din cele 74.850 kg preparate din carne analizate. Au fost prelevate 87 esantioane, dintre care 45% nu respectau prevederile legale in vigoare, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.