Autoritatile locale nu au pus bulina rosie pe toate cele 387 de cladiri din Bucuresti incadrate in clasa 1 de risc seismic, desi numai in sectorul 1 exista 125 de imobile fara bulina, care se pot prabusi la un seism puternic.
Mai multe cladiri cu risc seismic ridicat nu au fost consolidate, deoarece autoritatile locale, respectiv primariile, s-au miscat foarte greu, dupa cum arata Jurnalul National. “Noi asiguram banii, iar primariile trebuie sa se ocupe de toate celelalte demersuri. Primariile trebuie sa se miste mai repede, pentru ca nu ne jucam cu viata oamenilor. In ultimele saptamani au fost cateva cutremure mici, slava Domnului, insa nu se stie niciodata. Cu asa ceva nu glumesti”, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Din bugetul total alocat pentru acest domeniu in 2007, in valoare de 9,6 milioane de lei, au ramas necheltuiti 1,7 milioane de lei. “Banii ar fi putut fi consumati integral, poate chiar mai mult, daca ar fi fost organizate licitatii pentru executia lucrarilor la cladirile care erau in program”, a aratat Borbely. Scuza primarilor a fost ca ei au organizat licitatii, insa nu s-a prezentat nici un constructor, dar ministrul nu ii crede. “Exista 80 de cladiri publice de a caror consolidare se ocupa Ministerul Locuintelor, iar banii sunt asigurati de Banca Mondiala. Noi am organizat licitatii si s-au prezentat mai multi constructori. Mai mult, trei constructii au fost finalizate inainte de termen, alte 14 sunt in executie, 22 sunt in diferite etape de pregatire, iar restul sunt in licitatii. Deci se poate”, a declarat Laszlo Borbely. Pentru anul acesta, bugetul alocat pentu consolidari este de circa 10 milioane de lei.

Potrivit EVZ, Primaria Sectorului 1 risca sa plateasca o amenda de pana la 15.000 lei din cauza ca nu a pus buline rosii pe cele 125 de cladiri cu risc seismic major, cu toate ca era obligata sa marcheze aceste cladiri inca de anul trecut, a declarat, ieri, Laszlo Borbely, ministrul dezvolta rii, lucrarilor publice si locuintelor.

Acesta a adaugat ca toate celelalte administratii locale s-au conformat, cu exceptia sectorului 6, unde niciun imobil nu e incadrat in aceasta clasa de risc de cutremur.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.