De 200 de ani, omenirea se afla intr-o noua epoca fara sa isi dea seama. Geologii britanici vor sa formalizeze trecerea si sa o faca recunoscuta de toata lumea

Doi geologi de la University of Leicester sustin ca umanitatea a modificat atat de mult Pamantul incat a dus la incheierea unei epoci geologice din istoria planetei si a marcat inceputul unei noi epoci, datorita interventiilor omului, potrivit Mykinda. Cercetatorii care au pornit de la o propunere facuta de chimistul Paul Crutzen in 2002, laureat al premiului Nobel vorbesc despre o serie de schimbari precum: transformarea tiparelor eroziunii si depozitarii sedimentelor la scara globala, perturbari majore ale ciclului carbonului din atmosfera si ale temperaturii, schimbari globale ale faunei si florei si cresterea nivelului de aciditate a oceanelor

Dupa ce, in ultimii 50 de ani, a modificat mediul ca niciodata, perturband masinaria climatica si deteriorand echilibrul biosferei ca niciodata, specia umana - care a devenit "o forta geofizica planetara" - trebuie sa actioneze imediat pentru a limita degradarea, informeaza EcoNews. Dar este oare capabila sa redreseze situatia? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun Paul Crutzen,chimistul laureat cu premiul Nobel, Will Steffen, specialist in ecologie la Universitatea din Canberra, si John McNeil, profesor de istorie la School of Foreign Service din Washington.

Potrivit acestora, ne aflam in etapa a doua a perioadei (1945 - 2015), pe care o denumesc "marea accelerare". "Marea accelerare a atins un stadiu critic, avand in vedere faptul ca 60% din serviciile furnizate de ecosistemele terestre sunt deja degradate", scriu cercetatorii.

Unul dintre punctele pozitive surprinse de cei trei este faptul ca in perioada 1980 - 2000, oamenii au un grad mai ridicat de constientizare a pericolelor la care supun mediul din cauza activitatilor lor. Drept dovada stau numeroasele intruniri internationale pe teme climatice din 2007 si lucrarile stiintifice de pe acest subiect. Ei au scris in newsletter-ul Programului International Geosfera - Biosfera: „Urbanizarea a crescut inzecit in ultimul secol. In citeva generatii, omenirea va epuiza resursele fosile care au fost generate in sute de milioane de ani“. Ei mai vorbeau atunci de cresterea gazelor de sera si de chimicalele pe care oamenii le-au introdus in ecosisteme.

„Spuneti la revedere la cei 10.000 de ani Holoceni si intimpinati Antropocenul“, anunta Robert Roy Britt, managing editor LiveScience, noua epoca geologica a Terrei. „E timpul sa devina oficial: oamenii au schimbat atit de mult planeta, incit traim intr-o epoca noua. Nu in termeni de mii de ani, ci la nivel geologic. Genul acela de termen pe care elevii din viitor si-l vor scrie in palma, inainte de examen, si pe care oamenii de stiinta il vor vedea ca pe o linie subtire, in toate datele istorice ale Terrei“, interpreteaza evenimentul si Brandon Keim, de la „Wired Science“. Potrivit Cotidianul, noua epoca nu este, de altfel, foarte noua. Ea a inceput deja de 200 de ani si, spre deosebire de celelalte, a fost adusa chiar de om, o data cu revolutia industriala. Inca de la sfirsitul anilor 1800, oamenii de stiinta scriau de impactul uman asupra planetei si de posibilitatea ca o epoca antropozoica sa fi inceput deja.

In plus Acasa.ro,ne avertizeaza ca cercetatorii trasniti care lupta cu incalzirea globala, sunt poate singurii care ne vor mai trezi interesul ecologic.Un vulcan croit de om care improasca miliarde de tone de sulf in adincul cerului sau inaltarea unor stilpi-filtru de 60 de metri ne-ar putea scapa de incalzirea globala. Miliarde de minireflectoare spatiale care misuna intre Pamint si Soare ar putea cobori temperatura planetei, iar deversarea particulelor de fier in ocean ar inmulti algele consumatoare de dioxid de carbon. Pesimismul i-a ajuns din urma pe oamenii de stiinta, care recurg mai nou la idei catalogate drept „trasnite“ pentru salvarea planetei, arata Associated Press.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.