Romania nu are programe functionale in domeniul ocuparii fortei de munca pentru romi, care, deseori nu au acces la o slujba, dar nici in ceea ce priveste conditiile de locuit, romii traind in conditii mizere, potrivit unui raport al Aliantei Civice a Romilor din Romania (ACRR).

Romania a lansat, in februarie 2005, alaturi de Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovacia, Deceniul de Incluziune a Romilor 2005-2015. Programul s-a angajat sa "actioneze in vederea eliminarii discriminarii si a diferentelor inacceptabile care exista intre romi si restul societatii, prin planuri concrete de actiune in domenii prioritare precum educatia, ocuparea fortei de munca, sanatatea si conditiile de locuit".

Tara noastra nu a reusit insa, pana la sfarsitul anului 2006, sa adopte un plan de actiune pe aceasta perioada de zece ani care sa raspunda obiectivelor stabilite.

O problema semnalata in raport este aceea a conditiilor de locuit pentru cetatenii de etnie roma. Monitorizarile ONG-urilor nationale si internationale au scos in evidenta tendinte accentuate de incalcare a dreptului la o locuinta adecvata, prin adancirea continua a separarii si a marginalizarii romilor atat in mediile urbane, cat si in cele rurale sau prin evacuarea ilegala a romilor de catre autoritati, adeseori urmate de relocari in conditii de locuire inadecvate.

Raportul mai arata ca familiile de romi din orase sunt deseori evacuate din locuintele lor situate central si mutate la periferie, in conditii mizere, fara ca autoritatile centrale sa depuna eforturi pentru a pune capat acestor abuzuri sau pentru a remedia situatiile create.

Pe de alta parte, Decade Watch arata ca Romania a inregistrat progrese substantiale in ceea ce priveste incluziunea sociala a romilor, in domeniile educatiei si sanatatii. Astfel, ca realizari-cheie, pentru perioada 2005-2006, raportul mentioneaza sistemul de mediatori sanitari si campaniile de informare pentru sanatate in comunitatile de romi, precum si elaborarea de mecanisme pentru actiuni impotriva separarii in educatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.