Capitala are foarte multe cladiri vechi, multe incadrate deja in clasa I de risc seismic
Expertii japonezi spun ca oamenii trebuie sa se astepte la un seism de peste 7,5 grade pe scara Richter, deoarece au trecut peste 30 de ani de la puternicul cutremur din 4 martie 1977.
Din cauza cladirilor vechi, dar si a numarului mare al populatiei, Bucurestiul este un oras foarte expus in cazul unui cutremur major.

"Din cauza asezarii sale geografice, Romania este o tara foarte expusa la cutremure, iar Bucurestiul - prin elementele sale caracteristice - ocupa prima pozitie intr-un clasament al oraselor cel mai puternic afectate in caz de seism. In primul rand, Capitala este intesata de cladiri vechi, iar in al doilea rand este un oras foarte aglomerat. Aceste doua trasaturi luate impreuna au avut, la cutremurul din 4 martie 1977, consecinte absolut nefaste. 1578 de oameni si-au pierdut atunci viata din cauza cladirilor prabusite, altii fiind raniti mai mult sau mai putin grav. Ca atare, bucurestenii trebuie sa invete cum sa reactioneze in caz de cutremur, pentru a reusi sa-si salveze atat propria viata, cat si pe cea a celor apropiati", au declarat mai multi experti seismologi japonezi, din cadrul Japan International Cooperation Agency (JICA). Temerile expertilor cu privire la iminenta unui cutremur in viitorul apropiat sunt determinate de faptul ca au trecut deja peste 30 de ani de la ultimul mare seism. Din punct de vedere statistic, cutremure importante au mai avut loc pe 19 august 1681 - 7,1 grade pe scara Richter; 1 iunie 1738 - 7,7 grade; 26 octombrie 1802 - 7,9 grade, ultimele doua evenimente semnificative avand loc pe 30 august 1986 si pe 30 mai 1990.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.