Mii de liceeni, studenti si absolventi de facultate au luat cu asalt Sala Palatului simbata pentru a afla cum pot pleca sa studieze in strainatate.

Tirgul International Universitar Romanesc (RIUF) le-a oferit ocazia de a discuta direct cu reprezentantii a 35 de universitati din Europa si SUA. Reprezentantii universitatilor occidentale au ramas placut impresionati de nivelul de pregatire al tinerilor romani si de faptul ca ei vorbesc excelent limba engleza. Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a remarcat prin absenta. Standul acestuia a ramas gol pe tot parcursul zilei.

Pentru prima data in Romania, tinerii interesati sa studieze in Occident au avut posibilitatea sa discute direct cu reprezentantii unor universitati importante precum Harvard, UCLA, Princeton (din SUA) sau Regent’s College din Marea Britanie. Standul Universitatii Harvard, din SUA, a fost cel mai popular, fapt demonstrat si prin epuizarea brosurilor in primele 30 de minute dupa deschidere. "La Harvard exista multi studenti romani, avem chiar o organizatie care numara cel putin 25 de studenti din Romania", ne-a declarat Serban Tanosa, el insusi student la Harvard, in anul doi.

Vizavi de standul Universitatii Harvard s-a aflat cel al Ministerului Educatiei si Cercetarii, care insa nu avea nici un reprezentant, iar peretii erau goi, fara afise, fotografii sau brosuri. "Noi le-am lansat invitatia si ar fi trebuit sa vina reprezentanti ai Biroului de Recunoastere a Diplomelor si Acreditare, mai ales ca sint probleme mari in acest domeniu si multi dintre vizitatori ar fi fost interesati sa obtina informatii", ne-a declarat Alexandru Ghita, unul dintre organizatorii manifestarii.

Mai multe burse dupa aderare

La atelierul sustinut de Institutul Cultural Britanic (British Council) au participat peste 300 de tineri. "Nu ne asteptam sa fie un public atit de numeros. Prezentarea noastra se refera la tipurile de programe de studii in Marea Britanie, conditiile de admitere, surse de finantare, posibilitatea de a obtine vizele. Din pacate, sansa de a obtine burse este destul de mica pentru ca intre cele doua tari nu exista un acord de subventionare a costurilor. O data cu admiterea Romaniei in UE, costurile se vor diminua, pentru ca atunci vor interveni subventii din partea statului roman, dar si din partea Marii Britanii", ne-a declarat Rodica Scates, consultant educatie la British Council.

In Marea Britanie, inscrierea la studii se face centralizat, spre deosebire de alte tari. Exista o agentie specializata, UCAS (Universities and Colleges Admission Service), care intermediaza inscrierea. Procedura dureaza un an, inscrierea incepe dupa 1 septembrie a anului premergator celui in care se da admiterea.

Practic, in cazul liceenilor, dosarul trebuie depus de la inceputul clasei a XII-a. Din toamna 2005, inscrierile vor fi numai in varianta electronica (nu prin formular trimis prin posta) direct pe site-ul UCAS, la adresa www.ucas.ac.uk. Inscrierea costa 15 lire sterline, iar perioada scolarizarii necesita cheltuieli intre 8.000 si 11.000 de lire pe an, la care se adauga cele pentru intretinere.

"Romanii vorbesc excelent engleza"

Reprezentantii universitatilor din strainatate au ramas surprinsi de numarul mare al tinerilor care au vizitat tirgul si de faptul ca ei se exprima foarte bine in limba engleza. "Sint excelent pregatiti, nivelul lor de limba engleza depaseste cu mult asteptarile mele, si calificarile pe care le-am vazut pina acum sint foarte bune. Tinerii din Romania par sa studieze din greu", ne-a declarat Erin McGuigan, director de programe la Regent’s College din Londra.

Regent’s College este una dintre putinele universitati din Marea Britanie care ofera burse. "Bursele acopera pina la 50a din pretul scolarizarii, care este de 10.000 de lire anual. Sintem o universitate cosmopolita, avem studenti de 70 de nationalitati, dar romani avem numai doi", a mai adaugat acesta.
La Universitatea din Cleveland (SUA) situatia este diferita. "Noi avem deja 20 de studenti romani, deoarece in Ohio exista o larga comunitate romaneasca", ne-a declarat George Burke, directorul Centrului pentru Servicii si Programe Internationale de la Cleveland State University (SUA).

"Candidatii din Romania cu care am discutat pina acum sint foarte inteligenti, pun intrebari foarte bune, foarte documentate si dovedesc ca au reusit sa inteleaga sistemul de invatamint american. Eu incerc sa le ofer informatii pentru ca ei sa poata alege. Acesta este unul dintre principiile sistemului american de educatie: sa folosesti posibilitatea de a alege ceea ce ti se potriveste, de aceea incercam sa dezvoltam ideea de a alege", ne-a mai spus George Burke.

Peste 7.000 de vizitatori

Potrivit organizatorilor, tirgul a avut peste 7.000 de vizitatori, dintre care multi au venit din judete foarte indepartate, precum Alba sau Bihor. "A fost un mare succes si sintem extrem de multumiti. Am vorbit cu reprezentantii universitatilor care ne-au spus ca au intilnit un numar impresionant de potentiali studenti", ne-a declarat Alexandru Ghita, unul dintre organizatorii manifestarii. Pentru anul viitor, staff-ul care a organizat prima editie a RIUF se gindeste la un proiect mult mai mare. "Avind in vedere ca am avut cam 20a din vizitatori veniti din provincie, pe viitor ne gindim sa multiplicam proiectul si in alte centre universitare precum Iasi sau Timisoara", a explicat Alexandru Ghita. De asemenea, organizatorii se gindesc ca editia de anul viitor sa se intinda pe durata a doua sau chiar trei zile, pentru a putea face fata numarului mare de vizitatori.

"Caut o bursa..."

Fiecare stand era practic asediat de multimea de tineri interesati de ofertele institutiilor de invatamint din afara. "Am terminat ASE-ul si caut o bursa pentru MBA. A studia in SUA este visul oricarui student roman, dar cum costurile sint foarte mari, as fi multumit daca as gasi o oportunitate oriunde in Europa, numai sa scap de Romania", spune Costel Stan. "Caut o bursa in domeniul stiintelor politice, de preferat in America sau Anglia. Din pacate, la standuri nu prea se gasesc brosuri si este foarte mare aglomeratie, asa incit ai mult de asteptat pina sa poti discuta cu cineva", ne-a declarat Irina Nastase, eleva in clasa a X-a la un liceu din Capitala.

Sabrina Sotiriu este in penultimul an la Scoala Americana din Bucuresti, unde a primit o bursa dupa ce a facut clasa a IX-a la Colegiul "Mihai Eminescu". "Spre deosebire de multi dintre colegii mei, eu nu am posibilitati materiale pentru a-mi plati studiile, asa ca imi caut o bursa completa pentru facultate. Cred ca este important sa studiem in afara pentru ca avem posibilitati mai variate. Este mai usor sa-ti iei un job, chiar si aici in Romania, daca esti absolvent al unei universitati din SUA", a incheiat ea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.