Romanii dau aproape 40% din venit pe mancare, in timp ce pe servicii cheltuie doar 17% din ceea ce castiga . Aceasta distributie a cheltuielilor este specifica tarilor sarace
Romanii cheltuiesc pentru alimente 38% din venituri, pentru servicii doar 17%, in timp ce achizitionarea marfurilor nealimentare are o pondere de 45%, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

"Noi cheltuim pe servicii doar 17%, ceea ce este foarte putin", a spus Vasilescu, la o conferinta pe tema comunicarii intre banci si IMM-uri, transmite Mediafax. El a aratat ca in tarile dezvoltate serviciile au o contributie cuprinsa intre 60% si 80% din PIB, in timp ce "noi (Romania - n.r.) de o scurta vreme am reusit putin peste 50%". Din coeficientul de ponderare al Institutului National de Statistica (INS), care are 10.000 de puncte, segmentul marfurilor alimentare cumuleaza peste 3800 de puncte, ceea ce inseamna ca romanii cheltuiesc 38% din venituri pe alimente.

"Nivelul cheltuielilor pentru mancare este foarte ridicat, avand in vedere ca o definitie americana a saraciei spune ca o familie este saraca daca cheltuieste mai mult de o treime din venituri pe alimente", a spus Vasilescu.

El a aratat ca segmentul marfurilor nealimentare totalizeaza 4500 de puncte, unde o mare parte din cheltuieli sunt destinate intretinerii locuintei, iar cel al serviciilor doar 1700 de puncte.

Potrivit lui Vasilescu, Romania va reusi sa se apropie de nivelul tarilor dezvoltate in ceea ce priveste ponderea serviciilor in tabloul inflatiei pe masura ce vor creste veniturile populatiei. "Romanii vor castiga mai mult peste o perioada, probabil ca vor si manca mai mult, dar si mai de calitate, insa ponderea alimentelor va fi mai mica pe tabloul inflatiei, crescand cea a serviciilor", a precizat consilierul guvernatorului BNR. De remarcat, ponderile din acest an sunt stabilite de INS, conform reglementarilor UE, pe baza cercetarilor efectuate in anul 2005.

Un miliard de euro de Craciun de la "capsunari"

Romanii care lucreaza in strainatate ar putea trimite in tara, in perioada sarbatorilor de iarna, circa un miliard de euro, a mai spus Vasilescu.

"Cred ca banii proveniti de la romanii din strainatate se vor inmulti si acum, in perioada sarbatorilor de iarna. Daca va intra un miliard de euro, va fi bine", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.