Isi risca viata pentru semenii lor. Recunosc ca au inceput sa faca aceasta meserie pentru bani, dar acum nu partea financiara ii motiveaza. Au codurile lor prin care comunica atunci cand nu pot vorbi. Sunt salvatorii minieri, cei care aduc la suprafata trupurile sfartecate ale ortacilor, dupa o explozie sau o surpare.
Salvatorii minieri din valea Jiului sunt recunoscuti ca fiind cei mai buni. O categorie profesionala respectata pentru munca grea pe care o practica si pentru curaj deopotriva. O lunga perioada de timp, s-au batut cu oficialii pentru a fi recunoscutii in Codul Ocupatiilor din Romania. Salvamarii, salvamontistii erau in COR, dar nu si cei care isi risca viata dupa cate o grozavie produsa in subteran, unde intra pentru a salva ce se mai poate si pentru a aduce la suprafata trupurile sfartecate ale ortacilor morti. Anul acesta minunea s-a intamplat, iar meseria de salvator minier s-a nascut oficial. si, recent, s-a mai produs o premiera. Salvatorii s-au intrecut in prima competitie dedicata lor, unde au putut sa-si prezinte si echipamentul cu care lucreaza si au putut sa vorbeasca despre munca lor plina de riscuri. Un echipament complet de interventie poate ajunge la 50 de kilograme, dar oamenii nu se plang niciodata ca este prea greu.

"Sunt multe lucruri, in cadrul unei interventii, pe care trebuie sa le iei in calcul. De multe ori, vizibilitatea este zero, nu poti sa ghicesti ce o sa faci, cu cine esti acolo jos. Comunicarea verbala este aproape nula, prin semne se face, din cauza ca mustiucul aparatului de oxigen te impiedica sa vorbesti", vorbeste despre munca lor Viorel Iacob, salvator minier de mai bine de 15 ani. Au dezvoltat in timp un limbaj propriu, al semnelor, un cod specific. Sunt legi nescrise, pe care le respecta cu sfintenie. "Avem un cod al nostru. Daca zona este foarte grea, ne legam cu sfoara unul de altul. Avem o lege a nostra: intram trei, iesim trei, indiferent ca unul dintre noi este mort. Testul de sange al salvatorilor este sa nu fii gretos, sa nu iti vina rau. Daca ai vomitat in zona cu monoxid de carbon, aia inseamna ca te-ai dus. Monoxidul te ucide. Stop cardiac si respirator instantaneu. Daca ai luat o gura de metan, poti sa-ti pui aparatul, ca tot aia este", mai spune sursa citata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.