Aruncate in foc, ascunse, lasate fara cauciuc sau inscriptionate gresit, ustensilele necesare votului au incurcat iarasi alegerile
Buna utilizare a stampilei ramane un mister pentru membrii sectiilor de votare. Biata stampila este in mod cert marele perdant al alegerilor sau mai degraba marea pierduta: stampile disparute, aruncate in foc, ramase fara cauciuc sau prost inscriptionate. Iar tabloul alegerilor in Balcani este intregit de un presedinte de sectie care nu a venit la vot din cauza mahmurelii, un cameraman batut sau un ins acuzat de mita electorala pentru ca dadea de pomana la un praznic.

Unii alegatori din Mures au avut ghinionul sa primeasca stampile care inscriptionau "tatov" in loc de "votat". Cum legea impune ca aceste buletine de vot sa fie anulate, asta inseamna ca au pierdut timpul degeaba incercand sa-si indeplineasca o datorie civica. Oricum, se putea si mai rau pentru ca multi altii nici macar n-au avut cu ce vota. Astfel, presedintele unei sectii din Covaci (Timis) a aruncat din greseala stampila pe foc cand facea curatenie pe masa. Incidentul s-a repetat intr-o comuna din Cluj si in Scornicesti unde stampila a fost "martirizata" de o femeie de serviciu prea zeloasa. Alte stampile au disparut pur si simplu in unele sectii din Vaslui, Alba, Buzau, Maramures sau Vrancea. La Craiova, presedintele unei sectii a plecat cu stampila si cu urna prin saloanele de spital in cautare de electori. Un alt presedinte, sectia 26 Bucuresti, nu a catadicsit sa apara la datorie, cel mai probabil din cauza mahmurelii, deoarece a fost vazut beat in seara precedenta.

Lasati copiii sa vina la vot

Pe de alta parte, generatia tanara a aratat mai mult interes pentru trebile tarii. Astfel, PSD a desemnat o adolescenta de 16 ani sa o reprezinte, dar a fost exclusa in urma sesizarii reprezentantului PD. Un puber de 17 ani dintr-o comuna clujeana a fost desemnat chiar loctiitor de sectie de votare, dar a fost trimis acasa. Acesta apucase sa incaseze cei 210 lei care i se "cuveneau" ca participant la procesul electoral lasandu-si colegii de sectie sa se intrebe cum recupereaza banii. Ca si cum carentele de pregatire nu erau suficiente, probleme au provocat si unii alegatori, precum un batran care a plecat acasa cu tot cu stampila. Un timisorean a cerut inca un buletin de vot pe motiv ca a gresit locul unde voia sa puna stampila. Cum a fost refuzat, a rupt nervos buletinul pe care-l primise prima data si a dat sa plece, dar nu a fost lasat de catre politisti care l-au pus pe protestatar sa dea o declaratie. Un cetatean turmentat din Piatra Neamt care stia cu cine voteaza, dar nu stia cum, a rezolvat problema inghitind buletinul de vot.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.