Cotidianul continua dezbaterea privind legiferarea acordului prezumat in domeniul transplantului de organe, prezentind proiectele de lege care ar duce la cresterea numarului de donatori

Speranta celor doua mii de romani care asteapta un transplant de rinichi, de ficat sau de inima sta in modificarea legii care permite doar cu acordul familiei prelevarea organelor unui pacient aflat in moarte cerebrala (situatia medicala in care creierul unui pacient este mort, fara sanse de a-si reveni, iar restul corpului e tinut in viata doar cu ajutorul aparatelor - n.r.). „Am vazut cazuri in care parintii celui care oricum murea mi-au spus ca mai bine ii dau inima la ciini decit sa il lase pe altul sa o ia. Este foarte dificil ca imediat dupa ce ii anunti ca cineva drag o sa moara sa le ceri si acordul pentru transplant“, spune Rosana Turcu, coordonator de transplanturi pentru Bucuresti.

Agentia Nationala pentru Transplant a pregatit in acest sens un proiect de lege care sa modifice prevederile in vigoare, astfel incit o persoana aflata in moarte cerebrala si care nu si-a exprimat in timpul vietii refuzul explicit de a fi donator de organe, fie printr-o declaratie autentificata notarial, fie printr-una inregistrata la medicul de familie, sa fie considerata automat donator, fara a se mai cere si consimtamintul familiei. Prevederi similare exista si in 22 de state din Uniunea Europeana, iar tarile care mai practica tipul de acord in care este necesara aprobarea familiei au dezvoltat retele vaste de coordonatori de transplant si au o infrastructura medicala ce permite identificarea la timp a potentialilor donatori, astfel incit eventualele refuzuri sa nu scada drastic numarul de transplanturi efectuate. In Romania exista numai opt coordonatori de transplant, adica putin mai multi decit intr-un mare spital din Barcelona.

„Introducerea acordului prezumat reprezinta o abordare mult mai rationala a problemei donarii, deoarece se tine cont de opinia persoanei decedate, exprimata liber si constient in timpul vietii. De asemenea, reprezinta o aliniere la prevederile statelor europene“, se stipuleaza in nota de fundamentare a proiectului elaborat de Agentia Nationala de Transplant. Un alt motiv invocat de ANT este ca „sistemul actual nu tine cont de opinia defunctului, ci de opinia familiei in legatura cu acest subiect. Din sondajele de opinie efectuate s-a constatat ca mai putin de 10% dintre familii au avut discutii legate de acest subiect si au putut spune ca se conformeaza dorintei persoanei decedate“. Cum insa ANT-ul nu are drept de initiativa legislativa, ea fiind subordonata Ministerului Sanatatii, acest proiect trebuie inaintat prima data catre Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Numai ca si ministrul a depus, in calitate de deputat, o initiativa legislativa asemanatoare la Parlament privind introducerea acordului prezumat. „Am preferat aceasta forma de initiativa in locul uneia guvernamentale pentru ca propunerea in sine sa nu fie acuzata ca apartine Guvernului sau ministrului. Avind in vedere ca este vorba de o problema mai delicata, consider ca introducerea ei in Parlament, unde comisiile de specialitate pot audia specialisti in domeniu, este cea mai democratica procedura“, spune ministrul Nicolaescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.