Foamea de case a romanilor creste de la an la an. O demonstreaza prosperitatea agentiilor imobiliare, dar si putinele statistici din domeniu existente pe piata. In acelasi timp, datoriile imobiliare in valuta au depasit pragul de trei miliarde de euro

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, nivelul imprumuturilor cu destinatie imobiliara, din primele noua luni ale lui 2007, a atins o cifra-record, depasind pragul celor trei miliarde de euro. Foarte putini sunt insa cei care mai prefera creditele in moneda nationala.

Majoritatea covarsitoare a creditelor imobiliare accesate in ultimul an sunt in valuta. Cifrele BNR arata ca pentru fiecare leu imprumutat pentru a cumpara o locuinta romanii se indatoreaza cu echivalentul in valuta a altor noua lei. Astfel, la sfarsitul lunii septembrie, creditele imobiliare in lei abia daca depaseau un miliard de lei, in timp ce imprumuturile in valuta treceau de 10,3 miliarde de lei.

Impresionanta este insa dinamica acestui indicator fata de perioada similara a anului trecut. Din 2006, romanii aproape ca nu au mai contractat credite pentru locuinte in moneda nationala, cele in moneda straina cunoscand un avans de peste 40%.

In mod firesc, bucurestenii sunt cei care conduc in topul celor mai mari datorii imobiliare, totalul acestora depasind patru miliarde de lei (mai mult de un miliard de euro).

La polul opus, locuitorii din judetul Giurgiu au apelat la credite pentru locuinte a caror valoare totala depaseste cu putin echivalentul a un milion de euro.

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au sesizat si ei ponderea ridicata a creditelor imobiliare in valuta, insa afirma ca aceasta situatie nu este ingrijoratoare.

"Exista riscuri, dar nu vedem situatia ca fiind ingrijoratoare in prezent", a afirmat Juha Kahkonen, consultant senior in cadrul Departamentului Europa al FMI.

El a aratat insa ca este foarte important ca persoanele care contracteaza imprumuturi in valuta sa cunoasca riscurile la care se expun. De unde aceasta febra a achizitiilor de natura imobiliara? Un posibil raspuns il ofera rezultatele unui sondaj de opinie comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Casa in locul banilor la saltea

Acestea arata ca aproximativ o treime din cei care au raspuns sustin ca forma cea mai sigura de economisire este investitia imobiliara.

Studiul a fost realizat in luna iulie de Metro Media Transilvania, pe un esantion de 2.023 persoane cu varste de peste 18 ani, din mediul rural si urban, avand o marja de eroare de plus minus 2,2%. Dupa investitiile realizate in imobiliare, sunt preferate, in proportii egale, de 22%, depozitele la banci si investitiile in metale pretioase si aur.

Mai multi cumparatori de a doua locuinta

Tot un studiu recent, de aceasta data al companiei imobiliare RealTime, surprinde motivatia pentru care romanii achizitioneaza o casa noua.

Aproximativ 75% din cei care au raspuns sondajului au optat pentru achizitii de locuinta pentru folosinta personala, in timp ce 25% au recunoscut ca intentioneaza sa cumpere un apartament ca investitie. Potrivit RealTime, in aceasta categorie intra chiar si persoanele fizice care vad investitia imobiliara ca pe un castig suplimentar, unul mult mai mare decat dobanda bancara."

Astazi exista o separare clara a cumparatorilor de locuinte: investitorii si cei care achizitioneaza un apartament pentru folosinta proprie", spune managerul general al companiei RealTime, Ion Catutoiu.
Conform declaratiilor acestuia, s-a constatat ca apartamentul este privit ca necesitate in principal de catre tinerii aflati la inceput de drum, familiile care-si modifica numarul de membri in mod semnificativ, persoanele al caror statut social nu mai este corect reprezentat de actuala locuinta, persoanele sau familiile care isi schimba localitatea de domiciliu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.