Autorul „Golemului“ a avut o biografie intersectata de coincidente la fel de bizare ca acelea pe care le-a inventat in povestirile si romanele care l-au facut celebru.
Gustav Meyrink, autorul urmatorului roman din Colectia Literatura, este unul dintre acei scriitori care au avut aceleasi fidelitati in viata ca si in literatura. Interesul pentru misticism, practici oculte si mistere de tot felul i-a structurat nu numai prozele, ci si biografia. Scriitorul s-a apropiat de textele ezoterice in urma unui incident extrem de bizar. La virsta de douazeci si patru de ani, pe cind se gasea la Praga, Meyrink a vrut sa se sinucida. In momentul in care isi lipise pistolul de timpla, i-a atras atentia un zgomot suspect: cineva ii strecurase pe sub usa o brosura cu titlul „Viata dupa moarte“. Intimplarea l-a marcat pe Meyrink atit de profund incit l-a determinat sa cerceteze avid o sumedenie de texte sacre: cabala, volume despre misticismul oriental si nenumarate tratate ale stiintelor oculte. Meyrink nu s-a rezumat doar la studiu, ci a incercat si sa puna in practica diverse tehnici din retetarul ezoteric. In afara de acestea, adica de spiritism si de tentative naive de magie, scriitorul a practicat yoga pina la sfirsitul vietii si a tradus nenumarate texte oculte, inclusiv „Cartea Mortilor“. Povestirile lui, la fel ca romanele, vadesc acelasi tip de cautari si credinte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.