Prodi a anuntat ca i-a telefonat omologului sau roman Calin Popescu Tariceanu pentru a-i cere colaborarea sa in lupta contra criminalitatii, la sfarsitul unui consiliu al ministrilor extraordinar asupra securitatii convocat miercuri seara. In cadrul intalnirii extraordinare de miercuri seara, Consiliul de Ministri italian a transformat in decret-lege masurile destinate sa favorizeze expulzarea de straini, membri ai Uniunii Europene, care au comis delicte grave, in vederea accelerarii adoptarii lui de catre parlament. Liderul executivului italian a mai spus ca i-a cerut primului ministru roman "actiuni coordonate si imediate" in cadrul unei colaborari stranse intre cele doua tari contra criminalitatii. Violarea unei femei, descoperita in coma marti seara intr-o groapa de langa o tabara de la periferia Romei unde traiesc numerosi romani, a provocat o puternica emotie in Italia. Circa 342.200 de romani traiesc in Italia, potrivit institutului de statistici italian Istat, o cifra in puternica crestere dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Mai multe fapte diverse recente care au pus in cauza imigranti, mai ales romani, au alimentat un curent xenofob in Italia.

Criminalul Mailat

Marti, la periferia Romei un imigrant roman, in varsta de 24 de ani, a sechestrat si violat o femeie de 47 de ani, Giovana Reggiani, al carei cadavru l-a aruncat intr-un sant, relateaza site-ul Agenzia Giornalistica Italia. Urmare a violentelor, victima a decedat, miercuri, la spital. Procurorul adjunct Italo Ormanni a cerut si obtinut arestarea cetateanului roman Nicolae Romulus Mailat. Victima era sotia unui subofiter de marina. Magistratul, care il ancheteaza pe roman pentru omucidere voluntara, a dispus autopsierea cadavrului, care va fi efectuata azi, la institutul de medicina legala al Universitatii La Sapienza din Roma. Incidentul a fost denuntat de o femeie de origine romana din tabara de romi din Tor di Quinto, care a chemat politia, dupa ce l-a vazut pe Mailat ducand in spate corpul femeii.

Primarul Romei acuza

Primarul Romei, Walter Veltroni si-a exprimat astazi nemultumirea profunda fata de agresarea unei femei de catre un barbat roman, dupa ce aceasta a decedat la spital, relateaza Agenzia Giornalistica Italia, in pagina electronica.

"Din iunie si pana in prezent au avut loc diferite incidente, care atesta schimbarea atmosferei orasului. Atacul asupra ciclistului, care apoi a murit, cel de la Toratore, cel de la consiliul orasenesc, violarea unei femei", a subliniat Veltroni. "Iar acum acest ultim incident ingrozitor. Nu ma pot exprima altfel. Este o escaladare despre care secretarul PD spune ca este "din nefericire legat de o singura problema: ca in acest oras, ca si in alte orase mari, exista numerosi cetateni ai UE, si nu cetateni din afara statelor UE", a precizat primarul. "Acestia nu sunt imigranti veniti aici ca sa traiasca, ci o tipologie care are crima drept caracteristica principala. Nu vreau sa generalizez impotriva unui singur stat: persoana care a anuntat infractiunea a fost intr-adevar o romanca. Dar nu ma pot abtine sa nu spun ca actunci cand 75 la suta dintre cei arestati provin dintr-o singura tara si toate incidentele au acelasi mobil (agresiunea, apoi furtul, violul si crima), exista o problema, care nu are legatura numai cu Roma, ci si cu alte orase mari. In lipsa unor masuri urgente, exista riscul unui val de xenofobie ", a declarat el.