Cand statueta „Ganditorul de la Cernavoda” devenea logo-ul Sommetului Francofoniei desfasurat la Bucuresti, multe publicatii straine au scris ca este vorba de o lucrare mai necunoscuta a lui Brancusi.

Si chiar daca si jurnalistii straini au aflat atunci care e realitatea, nici ei, nici politicienii sau oamenii de cultura prezenti la Bucuresti nu au putut vedea statueta. Ea si la fel de celebra „Femeie sezand” stateau in depozitele Muzeului National de Istorie aflat in renovare.

Descoperita la Cernavoda in 1956, statueta a devenit cunoscuta sub denumirea de „Ganditorul de la Hamangia”, dupa numele culturii careia ii apartine. Reprezentarea barbatului cu capul in maini, lasand senzatia ca e adancit in ganduri dateaza din secolul al VI-lea i.H. Acum, aceasta statueta a devenit, alaturi de Columna lui Traian, un simbol al Romaniei.

Alaturi de „Ganditor” a fost descoperita atunci si o alta statueta, o figura feminina care a fost numita „Femeie sezand”. Cele doua par ca formeaza un cuplu. Este insa foarte putin probabil ca cei care le-au facut sa le fi gandit astfel.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.