Biroul statistic al UE a anuntat ca rata somajului in Romania s-a situat la nivelul de 7,2% in septembrie 2007, un nivel mediu inregistrat in intreaga comunitate europeana, informeaza NewsIn.

Rata somajului in Uniunea Europeana s-a situat la 7%, in septembrie 2007, cele mai reduse rate fiind inregistrate in Olanda si Danemarca. Romania s-a clasata pe locul zece intre cele 27 de state membre, se arata intr-un comunicat transmis de catre UE.

Rata somajului in Romania s-a incadrat, cu 7,2% in media europeana, calculata in septembrie, de Eurostat, biroul statistic al UE. Potrivit Eurostat spre deosebire de mediile europene, in Romania rata somajului a fost mai scazuta pentru femei decat pentru barbati, reprezentand 5,8% fata de 8,4%.

Pe de alta parte, rata somajului este mai mare in Romania pentru tinerii cu varste de pana in 25 de ani, ajungand la 19,6% fata de 15,1% la nivel european, in timp ce pentru restul populatiei, de peste 25 de ani, rata este de 5,9%, foarte apropiata de cea a UE, de 6%.

Eurostat a raportat ca, in septembrie, cele mai scazute rate ale somajului din Uniune s-au inregistrat in Olanda, 3,1%, si in Danemarca, 3,3%, in timp ce ratele cele mai ridicate au fost in Slovacia, 11,1% si Polonia, 8,8%.

Comunicatul Comisiei Europene constata ca 23 din cele 27 de state membre au obtinut o scadere a ratei somajului in ultimul an, trei au avut o crestere, iar in Luxemburg a ramas constanta. Cele mai semnificative reduceri s-au consemnat in Polonia si Lituania, in timp ce majorarile cele mai importante le-au avut Irlanda si Portugalia.

Eurostat estimeaza ca 16,7 milioane de persoane erau somere in septembrie 2007, in scadere de la 18,8 milioane de persoane inregistrate in septembrie 2006.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a anuntat ca rata somajului a fost de 3,9% in septembrie, potrivit metodologiei de calcul pe care o utilizeaza la nivel national.

Eurostat calculeaza, pe baze armonizate, rata somajului in cele 27 de state, in timp ce fiecare stat in parte foloseste metode specifice. Conform metodologiei Eurostat, sunt considerate somere toate persoanele neangajate cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, dispuse sa inceapa munca in decurs de doua saptamani si care si-au cautat de lucru, constant, in ultimele patru saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.