Constitutia Romaniei, Codul Muncii, Legea 202/2002, privind egalitatea de sanse intre barbati si femei, si Legea nr. 48/2002 care aproba OG Nr. 137/200, Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2011 cuprind prevederi referitoare la nediscriminarea pe criteriul de sex in ceea ce priveste salarizarea
Cu toate acestea, exista inca discriminare in ceea ce priveste remunerarea femeilor si a barbatilor, fie direct, prin salarizarea diferita a femeilor sau barbatilor cu aceleasi posturi sau posturi similare, fie indirect, prin subevaluarea abilitatilor, competentelor si responsabilitatilor asociate cu posturi considerate feminine. Statisticile arata ca nivelul salariilor scade pe masura ce proportia femeilor intr-o anumita categorie de ocupatii creste si ca ocupatiile dominate de femei sunt platite mai slab decat celelalte, ale barbatilor. Ocupatiile dominate de femei intr-o companie sunt ofiter de informatii, secretar, laborant, personal de curatenie, receptioner. Cele mai multe posturi ocupate de barbati sunt cele de inginer, reparator, sofer, iar in functiile de conducere, cei mai multi sefi sunt barbati. Important pentru liderii de sindicat este sa identifice factorii care pot favoriza situatii de discriminare a femeilor. Faptul ca in noul contract colectiv de munca pentru anii 2007-2011 este stipulat principiul partii egale pentru munca de valoare egala ajuta la construirea unor mecanisme care sa fie dezvoltate atat de sindicate, cat si de patronate. De mentionat faptul ca exista proceduri de solutionare a cazurilor de discriminare si anume, in cadrul comisiilor paritare, prin adresarea unei plangeri catre CNCD sau prin actiune in justitie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.