Peste 300 de miliarde de dolari au trimis anul trecut, in tarile lor de origine, imigrantii din intreaga lume. Romania este printre fruntasi in Europa de Est, cu 4,8 miliarde de dolari

Cei mai multi bani primiti de romani de peste hotare ajung acasa prin companii precum Western Union

Peste 150 de milioane de emigranti si-au ajutat familiile din 162 de tari in curs de dezvoltare cu o parte din venituri. Sumele directionate in tarile de bastina sint un mijloc eficient de a elimina saracia, in special din zonele rurale, arata un raport al Fondului International pentru Dezvoltare Rurala (IFAD), din cadrul Natiunilor Unite.

Numai India si Mexicul primesc impreuna aproape 50 de miliarde de dolari din partea celor plecati afara pentru un trai mai bun, iar sumele reprezinta aproximativ 3% din PIB-ul fiecarui stat in parte. China, Filipine si Rusia se bucura si ele de sprijin financiar consistent, insumind peste 10 miliarde de dolari. Spre comparatie, Guineea Bissau este aproape dependenta de ajutorul fiilor si fiicelor sale, care asigura aproape jumatate din Produsul Intern Brut al tarii vest-africane. Media transelor trimise o data regulat de catre migranti variaza intre 100 si 300 de dolari.

Romania a primit, in 2006, 4,79 miliarde de dolari din partea celor plecati, suma care reprezinta 3,9% din PIB-ul tarii. La fel ca in Albania sau in Moldova, banii care curg inspre Romania din afara se indreapta in proportie de peste 50% in zonele rurale. In partea de est a Europei, mai darnici cu cei ramasi acasa au fost doar ucrainenii (8,47 miliarde de dolari), in timp ce polonezii se apropie de cota noastra, cu 4,76 miliarde de dolari. Republica Moldova acopera cu banii primiti de peste hotare 30% din Produsul Intern Brut.

Potrivit datelor furnizate de Blocul National Sindical in luna mai a acestui an, resursele financiare directionate anul trecut de catre cele 3,4 milioane de expati inspre Romania sint totusi mai mari, de ordinul a 7,5 miliarde de dolari. Suma reprezinta o crestere de 40% fata de anul precedent. „Desi suma trimisa in tara este mare, ritmul de crestere a incetinit. Migratia sezoniera este inlocuita de cea definitiva a muncitorilor“, declara recent pentru Cotidianul Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata.

Principalele viramente bancare s-au facut din Italia, Marea Britanie si din Spania pentru transferurile curente ale lucratorilor angajati pe mai mult de un an, respectiv Italia, SUA, Germania pentru veniturile din contracte pe termen scurt. Dezavantajul este insa faptul ca migratia romanilor creeaza deficit de muncitori in special in domenii precum constructiile si industria textila.

Din Europa de Est pleaca 25 de milioane de emigranti spre alte colturi ale planetei, adica 10% din populatia acestei regiuni. Una dintre tarile preferate de catre est-europeni este Ucraina, care este una dintre cele mai populate tari ale continentului. Alte destinatii prizate sint Italia, Marea Britanie si Statele Unite. Federatia Rusa este unul dintre exportatorii principali ai Europei, contribuind cu 48% din numarul total de oameni plecati din regiune.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.