Cresterea demografica accentuata si incalzirea globala vor provoca o adevarata penurie alimentara care ar putea genera razboaie si migratii

Populatia totala a planetei va creste, in 30 de ani, de la sase miliarde de locuitori la noua miliarde. Oamenii, animalele si chiar motoarele masinilor vor necesita un consum suplimentar de cereale, in conditiile in care suprafetele cultivabile ale Pamantului nu prea mai pot creste.

Din anul 1950 si pana astazi, suprafetele arabile au crescut doar cu 10 la suta, in timp ce populatia s-a dublat. Acest decalaj, precum si cresterea nivelului de trai in tari suprapopulate, cum ar fi China, vor provoca un deficit de cereale si alte alimente primare, incepand chiar din urmatorii ani.

Intr-un interviu acordat cotidianului "Le Monde", Bruno Parmentier, autorul cartii "Nourrir l'humanite", preciza ca, in momentul acesta, lumea intreaga se afla in mare dificultate in ceea ce priveste asigurarea unei productii cerealiere suficiente pentru hranirea unei populatii care creste constant, de la un an la altul.

Incalzirea globala si temperaturile extreme vor produce, in plus, secete sau inundatii. In acest an, doua tari, principale exportatoare de cereale, Australia si Ucraina, s-au confruntat cu seceta acuta, ceea ce a insemnat o productie de cereale foarte scazuta comparativ cu alti ani.

Europa, care este, de asemenea, un mare exportator de cereale, s-a confruntat, pe de o parte, cu mari inundatii, iar pe de alta parte, cu seceta extrema.

Biocarburantul ar trebui obtinut din OMG

Bruno Parmentier precizeaza ca numarul masinilor si al camioanelor va creste odata cu numarul populatiei, iar toate aceste vehicule vor avea nevoie de carburant. Masinile vor fi "hranite" cu biocombustibil, extras din cereale sau din plante care vor ocupa terenurile pe care inainte se cultivau cereale, ceea ce va produce mari deficiente in circuitul alimentelor.

Lipsa alimentelor este a doua cauza a mortalitatii

Se poate spune ca masinile bogatilor "vor manca" hrana saracilor, iar piata va fi pusa in situatia de a alege intre aceste doua variante. Dupa ce au fost prezentati ca o alternativa la petrol, biocarburantii pun astazi probleme. Populatiile din tarile care nu au petrol vor fi preocupate permanent sa-si plateasca mancarea, iar hrana importata va fi mult mai scumpa si multi nu si-o vor permite.

De exemplu, Mexicul, care importa porumbul din Statele Unite, a fost nevoit sa plateasca, la inceputul acestui an, un pret mai mare cu 50 la suta pentru un kilogram de porumb.

Autorul cartii "Nourrir l'humanite" este de parere ca biocarburantul ar trebui sa fie produs, in cel mai rau caz, din organisme modificate genetic. Se pune totusi intrebarea: Unde vor fi plantate aceste OMG-uri, atata vreme cat suprafetele arabile sunt tot mai restranse din cauza constructiilor, care cresc in paralel cu marirea populatiei?

Problema e ca sunt prea multi

Populatia mondiala a crescut foarte mult in secolul al XX-lea si bineinteles ca nevoia de hrana s-a multiplicat. In ciuda succeselor inregistrate in unele parti ale lumii, exista vaste regiuni unde foametea si malnutritia fac legea. Problema va deveni din ce in ce mai grava pana in 2050, cand se preconizeaza o crestere a populatiei cu o treime.

Cu exceptia Europei, unde natalitatea va fi negativa si nevoile de hrana astfel diminuate, la nivel global, productia alimentara va trebui sa se dubleze, iar in Africa, un continent niciodata autosuficient in ceea ce priveste mancarea, alimentele vor trebui sa se multiplice de cinci ori.

La momentul acesta, din cele sase miliarde de locuitori ai planetei, 1,1 miliarde sunt atat de saraci incat traiesc cu mai putin de un dolar pe zi. Pe de alta parte, datorita medicinii avansate, educatiei si unei alimentatii mai bune, speranta de viata a multora a crescut.

Prin urmare, populatia creste constant. Unele tari precum India si China au incercat sa reduca aceasta crestere demografica printr-o politica severa ce interzicea nasterea mai multor copii. Iar, in Africa, desi dezastrele naturale, razboaiele, foametea, SIDA contribuie la cresterea mortalitatii, populatia continua sa creasca foarte mult, iar necesitatea alimentara, de asemenea.

Consumam mai mult decat producem

Productia de cereale pentru consumul uman este amenintata de trei factori diferiti: cresterea animalelor pentru carne, incalzirea globala si productia de biocombustibili in fata crizei acute a petrolului.
Conform ONU, de peste cinci ani, oamenii consuma mai multa mancare decat produc. Pana acum, penuria alimentara a fost rezolvata prin consumarea stocurilor acumulate in anii mai prolifici, dar problema devine tot mai grava, avand in vedere faptul ca din 1999, la nivel global, stocurile de cereale s-au redus la jumatate: in 1999, stocurile puteau asigura hrana pentru intreaga lume 116 zile, acum abia o mai pot face pentru 57 de zile.

Aceasta perioada este cu mult sub nivelul securitatii alimentare. In plus, nu exista niciun semn ca aceasta tendinta se va schimbe in curand, ba, dimpotriva, realitatile se prezinta tot mai sumbre odata cu schimbarile climatice care arunca vremea la extreme.

Agricultura intensiva, folosirea ingrasamintelor chimice si a pesticidelor au permis triplarea productiei de cereale intre 1950 si 1990, desi suprafata arabila nu a crescut cu mai mult de zece procente, ceea ce a permis ca populatia tot mai numeroasa a planetei sa se poata alimenta convenabil. Dupa anii '90, productia de cereale a stagnat din cauza secetelor sau a inundatiilor care s-au inregistrat peste tot, iar aceste fenomene sunt strict legate de degradarile climatice.

De asemenea, cresterea temperaturii exercita o influenta directa asupra productiei cerealiere. Daca lucrurile nu se vor schimba, preturile alimentelor vor creste foarte mult si multi oameni vor suferi de foame. Exista astazi mai multe intrebari care asteapta de urgenta un raspuns.

Cum va putea fi asigurata hrana pentru secolul al XXI-lea? In acest context, cum va supravietui China si India cu cele doua miliarde si jumatate de locuitori? Dar America Latina cu resursele sale imense, dar cu padurile distruse? Cum va supravietui Africa?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.