Urmasii celebrei artiste interbelice Maria Pillat-Brates ii revalorizeaza opera

Scriitoarea, traducatoarea, profesorul universitar Monica Pillat ne invita in lumea de legenda a inaintasilor sai, la rascrucea dintre arta si credinta, evocand ilustrele figuri de intelectuali interbelici, Maria Pillat-Brates, poetul Ion Pillat si romancierul Dinu Pillat.

Monica Pillat, la fel ca si bunica sa, s-a dedicat cu un rar echilibru sufletesc precursorilor ei ilustri, dincolo de agitatia si de valorile lumii mondene.

Dupa 60 de ani, viata zbuciumata a Mariei Pillat-Brates si opera ei plina de prospetime si culoare, care a adaugat o dimensiune romaneasca impresionismului, sunt readuse, cu poezie, in actualitate.

Maria Pillat-Brates s-a manifestat activ in perioada dintre cele doua razboaie, in expozitii, alaturi de pictorite ca Olga Greceanu, Rodica Maniu, Nuni Dona, Lucia Demedriad-Balacesscu, Wanda Sachelarie-Vladimirescu. Cariera ei a fost brutal curmata in 1949, cand a fost arestata ca fosta mosierita si inchisa intr-un penitenciar din Botosani, iar apoi, trimisa, pentru cinci ani, cu domiciliu fortat la Miercurea Ciuc.

Debutase in 1914 la Salonul Tinerimii Artistice, la indemnul lui Jean Alexandru Steriadi, sub pseudonimul I. Brates. A expus, timp de trei decenii, peste 300 de acuarele si picturi in expozitii personale sau colective, la Bucuresti si Paris.

Fascinata de peisaje si oameni

Pictorul Nicolae Tonitza, ca si Jean David Arnold, pretuia arta Mariei Pillat-Brates, mai ales pentru „acel rar echilibru sufletesc, (...) pentru respectul pentru mestesugul pictoricesc". Miron Radu Paraschivescu remarca arta ei si constructia peisajelor pe verticala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.