In Capitala Culturala Europeana va fi prezentat in premiera un spectacol baroc.

Dupa mai bine de patru secole, manuscrisul muzical „Codex Caioni“ va fi interpretat cu public in Capitala Culturala Europeana. Premiera absoluta de duminica seara a spectacolului „Codex Caioni, muzica baroca din Transilvania la rascrucea dintre Europa si Orient“ va pune in valoare excelenta si originalitatea muzicii baroce romanesti. Atmosfera secolului al XVII-lea in Transilvania va fi reinviata sub forma unei nunti imaginare, cu muzica religioasa si laica, baroca si tiganeasca, cu dansuri populare si de curte.

Culegerea muzicala, recunoscuta acum sub numele de „Codex Caioni“, a fost alcatuita in secolul al XVII-lea de catre un calugar franciscan de origine romana, care, in aproape treizeci de ani, a transcris pentru sine toate muzicile si dansurile auzite. Ani si ani a ramas ingropata in zidurile unei manastiri din Transilvania, fiind descoperita abia in 1988.

Culegerea a primit numele autorului ei Johannes Caioni, sau Ion Caianu, ori Kajoni Janos (1629-1687), primul autor de muzica culta din Transilvania. Cea mai importanta dintre operele sale este chiar „Codex Caioni“, care se pare ca a fost primita de la profesorul lui, Matyas Seregely, ca premiu pentru buna invatatura. Autorul original incepuse deja sa scrie Codexul, iar Caioni l-a continuat. Cu timpul, au contribuit si alti autori.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.