Romanii prefera sa plece in strainatate pe baza unor contracte nesigure, decat sa ramana in tara, sa munceasca pe bani mai putini, dar sa stie macar ca au siguranta zilei de maine
Desi piata autohtona a constructiilor mai are nevoie de 150.000 de muncitori, potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, peste 100.000 de romani au ales sa presteze in Israel, Spania, Germania si Italia, sperand ca vor fi mai bine platiti. Numai ca "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ" si multi dintre acesti muncitori care semneaza contracte intr-o limba pe care nu o inteleg, ajung sa fie sclavi. Este si cazul mai multor muncitori romani care au lucrat pe un santier din orasul Essen, Germania si nu au fost platiti de angajator timp de cateva luni, potrivit "Deutsche Welle". Un subcontractant turc i-a angajat ilegal pe romani ca intreprinzatori privati, provocand o gaura in bugetul statului german de 10.000 de euro si in buzunarul romanilor de 30.000 de euro. Administratia locala din Essen a decis sa vina in ajutorul muncitorilor, fiecare dintre acestia primind un ajutor in valoare de 200 de euro, pentru a avea macar bani de mancare. La un alt santier, din Aachen, opt romani au intrat in greva dupa ce au aflat ca sunt angajati cu forme ilegale, ei nestiind ca au semnat un contract in care figurau ca intreprinzatori privati. Incurajati de reprezentantii sindicatului european al muncitorilor migranti, romanii s-au adresat autoritatii pentru combaterea muncii la negru. Iar in urma controalelor efectuate, agentii au reusit sa-l faca pe contractant sa plateasca cei 9.500 de euro restanti. In prezent, 40 de romani au apelat la asistenta sindicatului pentru a recupera drepturi salariale in valoare de peste 80.000 de euro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.