Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat, sambata, in cadrul sedintei de guven, ca va cere expres inchiderea magazinelor terestre de tip duty-free.

Motivul acestei propuneri extreme, care urmeaza a fi adoptata in maximum o luna, este existenta unor informatii potrivit carora, la Stamora Moravita si Drobeta Turnu Severin, duty free-urile ar incuraja contrabanda. Asociatia Operatorilor Duty-Free din Romania (TFRA), membru al Tax Free World Association, a reactionat imediat si, prin intermediul unui comunicat de presa, si-a exprimat "surprinderea si dezamagirea" fata de "declaratia politica a domnului Vasile Blaga, ministru de Interne, in cadrul sedintei de guvern de sambata, 26 martie 2005".

CONTROALE.

Avocatul Gheorghe Toniuc, presedintele TFRA, sustine ca spusele ministrului Blaga sunt in masura "sa afecteze serios increderea in mediile financiar-bancare, de operatiune, precum si de bursa in care isi desfasoara activitatea companiile care opereaza activitati duty-free in Romania". In cei peste 10 ani de activitate, cele peste 100 de magazine de profil, care insumeaza peste 2.500 de angajati, au fost vizitate de mai mult de 10 milioane de calatori. "Organe abilitate ale Ministerului de Finante, Ministerului de Interne si altele au efectuat in tot acest timp peste 3.500 acte de control, iar dupa stiinta noastra nici unul dintre acestea nu au facut obiectul vreunei decizii judecatoresti care sa sustina acuzatia de contrabanda", se mai arata in documentul citat. Gheorghe Toniuc si-a exprimat convingerea ca, "daca izolat asemenea acte de contrabanda s-ar fi petrecut, autoritatile si sistemul judiciar din Romania isi vor face datoria, iar cei vinovati vor fi deferiti justitiei".

REGLEMENTARE.

Activitatea duty-free este reglementata de Legea 132/2003, aprobata de Parlament si promulgata de presedinte in conformitate cu angajamentele internationale in domeniu la care Romania a aderat. Cele peste 100 de licente acordate - care au facut obiectul aprobarilor conjugate emise de inalti functionari guvernamentali si au fost semnate de ministrul Finantelor Publice - au date de expirare prestabilite. Pe cale de consecinta, ele fac atat obiectul unui angajament din partea statului roman, cat si pe cel al raspunderii ministeriale si civile.

SPRIJIN, NU CONTRE.

"In perspectiva aderarii Romaniei la UE, interesele industriei de profil din tarile vecine sunt defavorabile functionarii sistemului romanesc", se precizeaza in comunicatul TFRA.

In acest context, Asociatia solicita public ministrului de interne si, in general, Guvernul Romaniei sa sprijine "armonizarea strategiei de dezvoltare a domeniului cu a tarilor din regiune, in perspectiva respectarii angajamentelor de aderare la UE".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.