Dragostea dintre doua persoane dureaza in medie 7 ani, sustine o femeie deputat din Germania, care a facut o propunere legislativa ce a tinut prima pagina a multor ziare.

Gabriele Pauli, de 50 de ani, a propus in Parlamentul german demitizarea sintagmei “pana ce moartea ne va desparti” printr-un proiect de lege care prevede o perioada de maxim 7 ani pentru casnicii.Conform proiectului, acesti sapte ani pot fi prelungiti cu o perioada identica, in cazul in care ambii parteneri sunt de acord.

Cum sa ne pastram armonia in casatorie pentru cat mai mult timp?

Nu sunt persoanele care sustin ca daca dragostea si pasiunea nu se mentin, casatoria este un esec, iar in acest caz cea mai buna solutie pentru amandoi este despartirea. Psihologii spun ca acest mod de a gandi este gresit. Daca am baza casatoria numai pe sentimente, e ca si cum am bate pasul pe loc si ca si cum am trai o iubire fragila, de inceput, care niciodata nu va ajunge la relatia solida si trainica, la care se ajunge cu mult efort si vointa. Nu putem lasa casnicia pe manile sentimentelor, pentru ca acestea variaza constant si depind de foarte multi fac
tori: stres, oboseala, stare de spirit...Casatoria se bazeaza pe iubire, definita ca acea putere de a face compromisuri, de a renunta la unele lucruri, de a darui totul persoanei de langa noi.

Fii dispus sa faci compromisuri si sa duci o lupta zilnica

Pentru o casnicie de durata, trebuie ca ambii parteneri sa se gandeasca mai intai la lucrurile pe care aceasta le implica si la compromisurile pe care trebuie sa le faca. “Cand tinerii se casatoresc, are loc o schimbare de statut si de roluri, de aceea cei doi au nevoie de o perioada in care fiecare isi adapteaza stilul de viata noului statut”, a explicat psihologul drd. Mirela Zivari, care a mai adaugat ca, “la inceput, are loc o lupta pentru impartirea si stabilirea teritoriilor. Apoi, pe parcursul casniciei, fiecare etapa noua la care trec cei doi parteneri aduce cu sine schimbarea si perioada de acomodare”. Pentru a avea o casnicie armonioasa, trebuie sa luptam zilnic, pentru ca tocmai in viata de zi cu zi apar obstacolele ce trebuie depasite. Ironia sortii face ca tot in aceste momente sa apara si oboseala si grijile. Dar lupta trebuie sa continue, si uneori va fi chiar impotriva propriei persoane, defectelor noastre, pentru a incerca sa imbunatatim toate aspectele vietii: familie, profesie, intelect sau relatii sociale. Dar pentru acest lucru este nevoie de sprijin mutual si de o buna comunicare.

Nu incerca sa schimbi cee ce nu poate fi schimbat

Trebuie sa fim constienti de limitele partenerului, sa acceptam acele defecte pe care nu le poate schimba si sa nu ne asteptam la mai mult decat ne poate oferi. “Atunci cand ne indragostim de cineva ne atrag, de multe ori, tocmai diferentele dintre noi. Sunt femei care considera ca dupa ce relatia se va inchega, vor reusi sa schimbe la partenerul lor tot ceea ce considera ca este gresit. In realitate acest lucru nu este tocmai intelept. In primul rand pentru ca barbatii si femeile au fost dintotdeauna diferiti si asa vor ramane. Apoi pentru ca un barbat care observa ca partenera lui vrea sa il schimbe, chiar si in bine, va avea impresia ca nu este suficient de bun pentru ea, ca nu este apreciat si ca nu poate sa o faca fericita. Daca unul dintre parteneri este nemultumit, mai indicat este sa se schimbe el, decat sa astepte de la celalalt sa se schimbe sau sa incerce sa-l schimbe chiar el”, a explicat psihologul Mirela Zivari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.