In foaierul Filarmonicii din Sibiu a fost vernisata la sfarsitul saptamanii trecute expozitia "Silvan Ionescu si muzicienii lumii", o cronica a vietii muzicale romanesti din ultimii aproximativ saptezeci de ani.

Nascut in 1909, in comuna olteana Dobrun, dupa terminarea liceului la Ploiesti, a urmat studii de arte plastice la Berlin, devenind si diplomat al scolii Superioare Tehnice din acelasi oras. Activitatea de arhitect avea sa fie permanent dublata de aceea de grafician. Un grafician considerat de cele mai multe ori caricaturist, desi desenelor sale le lipseste, in majoritatea cazurilor, dimensiunea satirica.

Cu cultura literara si artistica solida, Silvan Ionescu isi indreapta atentia catre portretul oamenilor de arta, surprinsi intr-un moment fugar al existentei lor: actori urmariti in desfasurarea unui rol, dirijori si interpreti creionati in timpul unui concert sau al unui spectacol de opera, scriitori vazuti in fuga unei clipe.

O galerie de personaje, autohtone sau straine, cu care a trait un moment anume de emotie artistica. Am spus portrete. Privindu-le in aceasta expozitie, ce reuneste nouazeci si doua de piese, intelegi de ce au fost considerate caricaturi.

Notatia este sumara, linia are de obicei un duct nervos, accentuarea trasaturilor caracteristice construiesc personalitati. La debut, in revista cu nume sugestiv "Sa nu te superi ca te'njur", condusa de un personaj cunoscut de marele public mai ales pentru compozitiile sale romantioase decat in calitate de gazetar, Ionel Fernic, tonul avea un plus de causticitate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.