Crestinii romano-catolici si cei protestanti sarbatoresc duminica Invierea Domnului, cea mai importanta sarbatoare din calendar. Conform datelor recensamintului din 2002, in Romania exista in jur de 1.026.000 de crestini romano-catolici si un milion si jumatate de protestanti pentru care aceasta noapte este cea a Invierii. Traditiile nu sint diferite de cele ale ortodocsilor, Pastele fiind serbat tot cu oua rosii, miel, pasca si cozonac.

Pastele catolic se celebreaza anul acesta cu o luna mai devreme decit cel ortodox, care se va sarbatori pe 1 mai, datorita modurilor diferite de calcul ale specialistilor celor doua biserici. Pentru crestinii catolici, Postul Pastelui a inceput anul acesta pe 9 februarie, in timp ce crestinii ortodocsi au intrat in post pe 14 martie.

Parintele Francisc Ungureanu, de la catedrala romano-catolica "Sfintul Iosif" din Bucuresti, spune ca Pastele este considerat centrul anului liturgic, fiind cea mai importanta sarbatoare din calendarul catolic si ortodox. "Pastele a fost intotdeauna izvorul si inspiratia pentru celelalte sarbatori liturgice", ne-a spus el. Printre elementele religioase specifice acestei sarbatori, unul dintre cele mai importante este "ritualul Luminii" din Noaptea de Inviere, care include binecuvintarea unui "foc nou". "Luminarea pascala este aprinsa de la acest foc nou", spune parintele Ungureanu, care a subliniat ca "luminarea il reprezinta pe Hristos inviat".

La slujba de Inviere de la miezul noptii, crestinii catolici vor rosti si o rugaciune pentru sanatatea Papei Ioan Paul al II-lea, conducatorul Bisericii Catolice din lumea intreaga. "Noi ne rugam la fiecare liturghie pentru Sfintul Parinte, iar de data asta cu atit mai mult avind in vedere starea de sanatate a Sanctitatii Sale", a spus parintele Ungureanu.
Arhiepiscopul si mitropolitul de Bucuresti, Ioan Robu, le-a urat anul acesta crestinilor "sa treaca peste orice suferinta si sa se vindece de orice rana". "Invatam drumul care duce spre Inviere impreuna cu Hristos. Lumina si speranta care izvorasc din taina Invierii sa cuprinda inimile noastre", a afirmat arhiepiscopul Robu in mesajul de Paste adresat credinciosilor.

In Bucuresti sint 18 biserici catolice la care sint asteptati credinciosii in Noaptea de Inviere. Parintele Ungureanu spune ca la slujba vor fi prezenti mai mult de 70a din crestini, fie in seara de Inviere, fie la slujba de a doua zi. Dupa ce participa la slujbe, toti crestinii merg acasa sa sarbatoreasca Pastele impreuna cu cei apropiati, cu miel, cozonac, pasca si oua rosii.
Si protestantii din Romania serbeaza Pastele duminica aceasta. In Romania traiesc aproape un milion si jumatate de credinciosi protestanti, impartiti pe mai multe culte: reformati - peste 700.000, penticostali - in jur de 320.000, baptisti - peste 126.00, adventisti de ziua a saptea - 93.670 si aproape 67.000 de unitarieni.

Cu ochii spre fereastra Papei

Cetatea Vaticanului si Biserica Sf. Petru de la Roma sint pregatite pentru a intimpina duminica Sarbatoarea Invierii. Mii de pelerini catolici din intreaga lume s-au adunat in Saptamina Patimilor la Vatican pentru a participa impreuna la ceremoniile religioase de Paste. La cursele aeriene spre Roma nu s-au mai gasit locuri inca de saptamina trecuta, acelasi furnicar uman fiind vizibil peste tot - in garile, autogarile si aeroporturile care aveau ca destinatie Roma.

Copii, tineri si batrini din Europa, America sau alte parti ale lumii au umplut in Saptamina Mare dinaintea Pastelui catolic Piata Sf. Petru din Cetatea Vaticanului, asteptind o binecuvintare, cu ochii indreptati spre fereastra de la apartamentul Suveranului Pontif. "Sfintul Parinte este acum mai mult ca oricind devotat misiunii sale pentru ca el este marturia vie a faptului ca in viata trebuie sa accepti tot ceea ce ti se da, inclusiv boala", a spus o maicuta franciscana.

Lupta cu boala pentru slujba de duminica

Papa Ioan-Paul al II-lea se "abandoneaza cu seninatate" in voia lui Dumnezeu, a declarat un inalt prelat de la Vatican, cardinalul Giovanni Battista, citat de cotidianul britanic "The Times", in contextul in care presa italiana relateaza ca el vomita, sufera de puternice dureri de cap si nu raspunde tratamentului. Suveranul Pontif are mari probleme in a se reface dupa ultima spitalizare, in cursul careia a fost supus unei traheotomii, lipsind pentru prima oara la ceremoniile de dinaintea celei mai importante sarbatori religioase catolice.

Dupa ce ieri, pentru prima oara in cei 26 de ani de pontificat, a urmarit prin videoconferinta slujbele oficiate traditional in Vinerea Mare, Sfintul Parinte se pregateste pentru binecuvintarea pe care ar trebui sa o rosteasca personal in Duminica Pastelui - "Urbi et orbi".
La recomandarea medicilor sai, Ioan-Paul al II-lea s-a abtinut a vorbi public in cursul acestei saptamini, in speranta ca duminica va putea oficia macar o parte din "Urbi et orbi". Potrivit unei surse de incredere, Papa e asistat zilnic de un specialist, pentru a se putea adresa din nou publicului. In cursul ultimelor sale doua aparitii la fereastra apartamentului de lucru, Ioan-Paul al II-lea si-a binecuvintat credinciosii prin gesturi, insa a ramas tacut. (Manuela Serafim)

Suferinta pentru credinta

Zeci de filipinezi se lasa crucificati pentru a-si ispasi pacatele
Cel putin 23 de filipinezi au fost crucificati si alte citeva zeci s-au flagelat in cadrul unor ceremonii religioase, organizate in Vinerea Mare, dinaintea Pastelui catolic. Mii de oameni, localnici si turisti, s-au strins in citeva localitati cu traditie in acest sens, pentru a asista la reconstituirea ultimelor ore din viata lui Iisus Hristos. O practica des intilnita este aceea a flagelarii, in care penitentii se biciuiesc pentru a-si demonstra credinta si a obtine purificarea prin suferinta.

Multi dintre acestia merg pina la a folosi cioburi de sticla pentru a-si spori singerarea si durerea. Cioburile sint atasate fie de bici, fie de maiuri cu care asistentii le lovesc spatele. Desi extrem de dureroasa, traditia este respectata de sute de oameni si atrage si foarte multi turisti, dar punctul de atractie ramine crucificarea, in cursul careia penitentii se lasa tintuiti pe cruce cu piroane de 10-15 centimetri, care le strapung palmele si picioarele.
Pentru al 19-lea an consecutiv, cel mai mare numar de filipinezi crucificati s-a inregistrat in localitatea San Pedro Cutud - 14, in timp ce in Kapitagan trei credinciosi catolici au cerut sa fie batuti in cuie pe cruce in fata a circa 2.000 de filipinezi si turisti straini, iar in Santa Lucia, cinci barbati si o femeie, purtind coroane de spini pe cap, au ales sa ii multumeasca lui Dumnezeu patimind in acelasi fel in care a facut-o Mintuitorul.

Record de crucificari

Anul acesta, Ruben Enaje, in virsta de 44 de ani, a avut palmele si picioarele batute in cuie pentru a 19-a oara. Cei care aleg sa se crucifice in Vinerea Mare o fac de obicei pentru a-l indupleca pe Dumnezeu sa ii vindece, pe ei sau pe un membru al familiei lor, de o boala grava. Procesiunile au o atmosfera de sarbatoare si multi vinzatori ambulanti se plimba prin public oferind mincare, baloane si jucarii.

Atit Biserica Catolica, cit si autoritatile din Filipine se opun acestor practici religioase extreme, dar in acelasi timp nu este de neglijat numarul mare de turisti veniti special pentru a se convinge cu ochii lor de puterea credintei catolicilor filipinezi. Dintre cei care s-au oferit voluntar pentru crucificare si flagelare, 19 au fost politisti carora li s-a dat de ales intre a-si pastra slujbele dupa ce se vor lasa flagelati sau crucificati si a fi dati afara pentru neglijenta in serviciu. "Pacatosii", imbracati in uniformele albastre, au fost obligati sa poarte crucea in spate pe un traseu de circa trei kilometri care a inclus si sediul politiei din San Fernando.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.