Artistul american Sean Snyder, a carui expozitie este gazduita de Muzeul National de Arta Contemporana, traieste si lucreaza la Berlin si Kiev si este interesat de strategiile de elaborare a mesajelor manipulatoare si de impactul industriei divertismentului asupra imaginarului colectiv.
Snyder lanseaza o critica a reprezentarilor ideologice dominante si analizeaza discrepantele pe care le produce comparatia modurilor in care este relatat acelasi eveniment pe fundalul unui amestec de interese nebuloase si calcule populiste. InRomania atentia lui Sean Snyder a fost atrasa de Casa Poporului si de ranch-ul copiat dupa ferma Southfork din serialul "Dallas".

Expozitia artistului american Sean Snyder, vernisata joi, 6 septembrie, la Muzeul National de Arta Contemporana, are toate datele pentru a caracteriza o tendinta pregnanta in arta contemporana a ultimilor ani: activismul social printr-o critica elaborata adusa discursurilor ideologice dominante care produc alienare. Printr-un joc al oglinzilor in care utilizeaza integrat texte, fotografii, fragmente video si in care putin lipseste sa nu se transforme intr-un veritabil jurnalist de investigatii, Sean Snyder produce exercitii de dezvrajire care tintesc spre publicul care ingurgiteaza nedigerat ideologiile dominante transmise prin media. Proiectul "Two Representation of a Given Place (Pyongyang)" suprapune doua tipuri de priviri aruncate asupra capitalei nord-coreene, in special asupra cladirilor megalomane ridicate de regimul comunist. Prima este rodul filmarilor unui cameraman amator american, o ilustrare a efectelor pe care le are media asupra imaginarului colectiv. Cea de-a doua este reprezentata de fragmente din doua documentare oficiale despre Phenian. Sediul MNAC, din Casa Poporului, se dovedeste o alegere cum nu se poate mai inspirata pentru vernisarea unui proiect de genul celui articulat de Sean Snyder.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.