In Romania, cazurile de sinucidere au devenit tot mai numeroase.Tentativele de sinucidere sunt provocate in proportie de 80 la suta de depresii, motiv pentru care recunoasterea si tratarea precoce a starilor anxioase, chiar din copilarie, reprezinta principalele solutii de evitare a actelor suicidale, atrag atentia medicii psihiatrii.

"Cei mai expusi riscului suicidal sunt adultii trecuti de varsta de 40 de ani, dar si copiii sunt predispusi sa aiba tendinte sinucigase", a declarat medicul psihiatru Dan Ghenea, de la centrul medical Medicover.
Specialistul a explicat ca principala cauza a tendintelor sinucigase, atat la adulti cat si la copii, o reprezinta depresiile netratate care in timp s-au cronicizat.

Medicul psihiatru atrage atentia ca aceste manifestari apar chiar din primii ani de viata, motiv pentru care parintii trebuie sa trateze cu mai multa seriozitate starilor anxioase ale copiilor lor. "Temperamentul violent, iritabilitatea, dificultatea in gandire, modificari in comportamentul alimentar, starea de oboseala permanenta sau insomniile sunt primele semne ale depresiei la copii", a explicat dr. Dan Ghenea.

In Romania, potrivit raportului Institutului de Medicina Legala (IML) "Mina Minovici", in anul 2004 au fost inregistrate 2.720 de sinucideri, in 2005 un numar de 2.913 victime, iar in anul 2006 si-au luat viata 3.187 de romani, trei sferturi dintre decese au fost inregistrate in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 45 si 50 de ani. Conform raportului IML, numarul sinuciderilor a fost mai mare decat cel al victimelor inregistrate in urma accidentelor rutiere, informeaza NewsIn.

La nivel mondial, in fiecare an, aproximativ un milion de oameni mor in urma tentativelor suicidare, ceea ce inseamna peste trei la suta din totalul deceselor, motiv pentru care autoritatile internationale considera ca aceasta este o problema majora de sanatate publica, cu un imens impact social, familial si economic.

Intr-o statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii care a evaluat rata sinuciderilor in 34 de state europene, Romania se afla pe locul 24. Ratele cele mai mari ale suicidului in tara noastra se inregistreaza in judetele Covasna si Harghita, fiind de aproximativ 34 la 100.000 de locuitori. Dtele statisticeau arata faptul ca acesti indicatori se situeaza mult peste media nationala, de aproximativ 12-14 la suta de mii de locuitori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.