Pensia privata facultativa este solutia ideala pentru a-ti recupera o parte din impozitul platit catre stat, mai exact 200 de euro anual. Cu alte cuvinte, o contributie minima lunara la o pensie privata facultativa poate sa nu te coste nimic.

200 de euro pe an sau 660 de lei inseamna chiar contributia lunara la un fond de pensii facultative, bani ce sunt deductibili fiscal pentru angajat din impozitul pe venit. La fondul de pensie facultativ pot contribui, in contul salariatilor, si angajatorii, acestia beneficiind de aceeasi deducere fiscala de 200 de euro, din impozitul de profit.

O COTIZATIE LUNARA CUPRINSA INTRE 35 SI 60 DE LEI

Deocamdata, sase fonduri de pensii private facultative activeaza pe piata romaneasca. Toti cei interesati isi pot alege unul dintre aceste fonduri la care sa cotizeze lunar pentru a avea o pensie privata facultativa la finalul perioadei active de munca. Conform finzoom.ro, cea mai redusa contributie minima lunara este solicitata de fondul BCR Prudent: 35 de lei. La fondurile de pensii ING Optim si ING Clasic, contributia minima este de 45 de lei lunar, in timp ce la fondurile AZT Vivace si AZT Moderato, ale Allianz-Tiriac, contributia minima este de 50 de lei. Cea mai mare contributie minima este solicitata de fondul Pensia Mea, de la Aviva: 60 de lei.

CATI BANI PRIMITI INAPOI DE LA STAT

Contributiile la un fond de pensii private facultative se ridica, intr-un an, la un minim de 420 de lei (in cazul BCR Prudent) si un maxim de 720 de lei (pentru Pensia Mea), adica o suma cuprinsa intre 127 si 218 euro, la cursul actual. Acesti bani, pana in limita a 200 de euro, va sunt dedusi din impozitul anual pe salariu pe care il platiti statului. Singura conditie este insa sa aveti un salariu suficient de mare incat impozitul total platit sa fie cel putin egal cu totalul contributiei la un fond de pensii. Mai exact, la un salariu minim brut pe economie de 440 de lei, impozitul anual pe care il platiti statului este de circa 65 de euro, deci nu vi se va putea deduce mai mult de aceasta suma si, prin urmare, diferenta o veti suporta din buzunarul dumneavoastra. Ca sa vi se poata deduce integral din impozit cei maxim 200 de euro reprezentand contributia anuala la o pensie privata trebuie sa aveti un salariu brut de 720 de lei.

CINE SE POATE INSCRIE LA O PENSIE FACULTATIVA

Toti salariatii si cei care au venituri asimilate salariilor se pot inscrie la un fond de pensii facultative, daca au o varsta de maxim 52,5 ani. Aceasta deoarece, pentru a beneficia de o pensie facultativa, trebuie ca, inainte de pensionare, sa fi cotizat minim 90 de luni la un fond. Suma maxima cu care un participant poate cotiza la fondurile de pensii facultative nu poate depasi 15% din salariul brut lunar.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.